După redeschiderea Chinei, completată cu o mulțime de date pozitive surprinzătoare din ultimele săptămâni, economiștii văd acum cu totul alte perspective pentru economia globală.
Datele publicate săptămâna trecută au arătat semne de încetinire a inflației și de scăderi mai puțin severe ale activității, ceea ce a determinat ca banca de investiții Barclays să-și modifice în sus prognoza de creștere globală la 2,2% pentru 2023, în creștere cu 0,5 puncte procentuale față de ultima estimare de la jumătatea lunii noiembrie.
„Acest lucru este determinat în mare parte de creșterea cu un punct procentual a previziunilor noastre de creștere pentru China la 4,8% față de săptămâna trecută, dar reflectă și o creștere de 0,7 puncte procentuale pentru zona euro (la -0,1%, în mare parte pe estimările favorabile privind economia Germaniei) și, într-o măsură mai mică, upgrade-uri de 0,2 pp pentru SUA (la 0,6%), Japonia (la 1,0%) și Marea Britanie (-0,7%)”, a declarat șeful de cercetare economică Barclays, Christian Keller.
„SUA ar experimenta în continuare o recesiune, deoarece prognozăm o creștere ușor negativă în trei trimestre (T2-T4 2023), dar ar fi destul de superficială, deoarece creșterea anuală a PIB-ului în 2023 ar rămâne acum pozitivă.”
Indicele prețurilor de consum (IPC) din decembrie al SUA a scăzut cu 0,1%, lună pe lună, până la 6,5% anual, în conformitate cu așteptările pieței, fiind în principal cauzat de scăderea prețurilor la energie și de încetinirea creșterii prețurilor la alimente.
Cu toate acestea, Keller a sugerat că o măsură mai importantă a modului în care se descurcă economia SUA și a modului în care s-ar putea desfășura în continuare politica monetară a fost instrumentul de urmărire a salariilor FED din Atlanta din decembrie.
Estimarea de săptămâna trecută a confirmat datele privind câștigurile medii pe oră (AHE) din săptămâna precedentă indicând o decelerare bruscă a presiunilor salariale, care au scăzut cu un punct procentual complet, până la 5,5%, an pe an.
Președintele FED din Philadelphia, Patrick Harker, un nou membru cu drept de vot al Comitetului Federal pentru Piața Deschisă, a declarat săptămâna trecută că creșterea ratei dobânzii cu 25 de puncte de bază s-ar impune în continuare. O poziție similară au avut președintele Fed din Boston, Susan Collins, și președintele Fed din San Francisco, Mary Daly.
Banca centrală a majorat agresiv dobânzile pentru a controla inflația, în același timp în care a încercat să creeze o aterizare ușoară pentru economia SUA. În conformitate cu așteptările pieței, Barclays consideră că FED s-a deplasat acum către o poziție care implică o creștere de 25 de puncte de bază la întâlnirea din februarie.
Banca britanică diferă de estimările pieței în așteptările sale pentru rata terminală. Barclays estimează că Fed se va opri cu majorarea de dobândă la 5,25%, la întâlnirea sa din mai, înainte de a încheia ciclul de creștere, depășind estimările actuale din piață pentru un vârf de puțin sub 5%. Argumentul băncii engleze este că factorii de decizie așteaptă să vadă mai multe dovezi ale încetinirii cererii de muncă și a presiunilor salariale.
Barclays a sugerat că inflația de bază din zona euro va menține Banca Centrală Europeană pe drumul cel bun pentru a realiza cele două creșteri telegrafiate de 50 de puncte de bază în februarie și martie, înainte de a încheia ciclul său de înăsprire la o rată de 3%, continuând în același timp să-și restrângă soldul.
Inflația s-a dovedit mai persistentă în Regatul Unit, unde piața muncii rămâne, de asemenea, tensionată. Facturile la energie urmează să crească în aprilie, iar în induse exisă presiuni salariale semnificative, ceea ce determină economiștii să avertizeze asupra potențialelor efecte inflaționiste de a doua rundă.
Estimările actualizate de Barclays prevăd în mai o creștere suplimentară de 25 de puncte de bază a dobânzii politicii monetare la Banca Angliei, care ar urma după 50 de puncte de bază în februarie și 25 de puncte de bază în martie, ducând rata terminală la 4,5%.
Datele surprinzător de bune despre activitatea din zona euro și din Regatul Unit de săptămâna trecută ar putea oferi băncilor centrale mai mult spațiu pentru a crește ratele și a readuce inflația în zone mai suportabile.
„Datele bune din această săptămână privind PIB-ul din Germania și Regatul Unit – epicentrele pesimismului – aduc dovezi suplimentare că consecințele economice au fost mai puțin severe decât se întrevedea cu câteva luni în urmă pe fondul problemelor energetice”, a spus Keller.
„Deși variază în funcție de țară, pachetele de sprijin fiscal în general mari din Europa și Marea Britanie pentru a face față prețurilor ridicate la energie trebuie să fi contribuit, de asemenea, la fel ca și condițiile sănătoase de pe piața muncii și, în medie, economiile robuste ale gospodăriilor”.
Berenberg și-a îmbunătățit, de asemenea, prognoza pentru zona euro, în lumina fluxului de știri recente, în special ca urmare a scăderii prețurilor la gaze, o revenire a încrederii consumatorilor și o îmbunătățire modestă a așteptărilor din partea companiilor.
Vineri, biroul federal de statistică german a arătat că cea mai mare economie a Europei a stagnat în al patrulea trimestru al anului 2022, mai degrabă decât să se contracte, iar economistul șef al Berenberg, Holger Schmieding, a spus că reziliența economiei Germaniei are două implicații majore pentru perspectivele din blocul monetar comun de 20 de membri.
„Deoarece Germania este mai expusă riscurilor legate de gaze decât zona euro în ansamblu, aceasta sugerează că zona euro probabil nu s-a descurcat (mult) mai rău decât Germania la sfârșitul anului trecut și, prin urmare, este posibil să fi evitat o contracție semnificativă a PIB-ului din trimestrul IV”, a spus Schmieding.
„Judecând după redresarea continuă a afacerilor și a încrederii consumatorilor, pare puțin probabil ca T1 2023 să fie mult mai rău decât T4 2022.”
În loc de o scădere cumulativă a PIB-ului real de 0,9% în al patrulea trimestru din 2022 și primul trimestru din 2023, Berenberg prognozează acum doar o scădere de 0,3% în această perioadă.
„Cu mai puțin teren pierdut de compensat, ritmul revenirii în a doua jumătate a 2023 și începutul lui 2024, după o probabilă stabilizare în T2 2023, va fi, de asemenea, mai puțin abrupt”, a adăugat Schmieding.
Prin urmare, Berenberg și-a ridicat estimările pentru modificarea medie anuală a PIB-ului real în 2023 de la o scădere de 0,2% la o creștere de 0,3%.
Banca de investiții germană și-a majorat, de asemenea, prognoza pentru 2023 pentru Regatul Unit de la o contracție de 1% la o contracție de 0,8%, invocând Brexit, moștenirea politicii economice dezastruoase a fostului premier Liz Truss și o politică fiscală mai strictă pentru Marea Britanie, care subperformează față de zona euro.
Surprizele economice pozitive – în special creșterea lunară de 1% a producției industriale din zona euro în noiembrie – împreună cu temperaturile incredibil de blânde, care au ușurat cererea de energie, și o redeschidere rapidă în China au determinat, de asemenea, TS Lombard să-și ridice prognoza de creștere a zonei euro de la -0,6% până la -0,1% pentru 2023.
În timp ce previziunile de consens se îndreaptă către o creștere totală pozitivă, pe măsură ce scenariile cele mai defavorabile pentru zona euro sunt eliminate, economistul senior TS Lombard, Davide Oneglia, a spus că o „recuperare în formă de L” este în continuare scenariul cel mai probabil pentru 2023, mai degrabă decât o revenire completă.
„Acesta este rezultatul a trei factori majori: 1) înăsprirea politicii monetare a BCE (și efectele largi rezultate din înăsprirea monetară globală) va începe să-și arate pe deplin efectul asupra economiei reale în trimestrele următoare; 2) economia SUA este gata să piardă în altitudine în continuare; și 3) China se redeschide într-o economie slabă, în care factorii de politică pro-creștere vor sfârși prin a favoriza în mare parte o revigorare a serviciilor de consum intern, cu beneficii limitate pentru exporturile de bunuri de capital din EA”, a spus Oneglia.
Articol de Eliot Smith.