fbpx
woman carrying white and green textbook

Criza inflației: studenții francezi se luptă să supraviețuiască

20% dintre studenții din Franța trăiesc sub pragul sărăciei. Creșterea prețurilor la alimente și a facturilor la energie exacerbează situația lor. Și totuși, Franța oferă mai mult ajutor financiar studenților decât multe alte țări europene.

De la COVID la criza energetică
Ochii lui Baptiste și Mustafa se luminează la vederea kiwi-urilor din geanta lor de cumpărături. „Kiwi-urile sunt un lux”, explică Baptiste. Sunt doi din o mie de studenți care au participat la distribuția de alimente organizată la Paris de Cop1, o asociație studențească care a fost creată în timpul pandemiei de COVID 19 pentru a sprijini studenții aflați în nevoie.

JR A’Weng, directorul general al Cop1, spune că nu s-a gândit că vor organiza distribuții de alimente după lockdown-ul provocat de COVID. Dar, odată cu creșterea inflației, „este din ce în ce mai greu pentru studenți să facă față și există o sărăcie reală”.

Un risc mai mare de eșec
Elodie și-a picat examenele de două ori la Lyon în timpul blocajului COVID, așa că și-a pierdut bursa. A început o nouă viață în Rennes, în nord-vestul Franței. Ea a petrecut o lună în mașina ei înainte de a putea găsi cazare pentru studenți.
Suferind de mai multe dizabilități, cheltuielile ei medicale – acoperite doar parțial de asigurările sociale de sănătate – mănâncă bugetul ei mic. Situația ei îi afectează studiile.
În Lyon, al treilea oraș ca mărime din sud-estul Franței, și unul dintre cele mai scumpe din țară, federația asociațiilor studențești, Gaelis, administrează un așa-zis magazin de solidaritate de unde studenții pot cumpăra bunuri la 10% din prețul pieței.
Președintele acesteia, Laure Morin, explică: „Lipsa de securitate financiară pe care o putem observa în rândul studenților este o povară mentală uriașă pentru ei. Studenții sunt forțați să muncească. Și dacă studenții lucrează mai mult de 12 ore împreună cu studiile, sunt trei. de ori mai multe șanse să eșueze.”

Guvernul a alocat recent 10 milioane de euro pentru a sprijini asociațiile care organizează distribuții de alimente pentru studenți. O consultare între guvern și sindicatele studențești cu privire la reforma sistemului de granturi pentru studenți este în desfășurare, dar nu se așteaptă o schimbare concretă în curând.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Suedia somată să ceară scuze comunității minoritare Tornedalian pentru abuzurile istorice

Statul suedez și Biserica Suediei ar trebui să își ceară scuze pentru nedreptățile istorice comise …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.