fbpx

Germania analizează exploatarea gazelor de șist

Pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, Germania se luptă din greu să-și reducă dependența de gazul rusesc. Ar putea gazul de șist, un subiect foarte tabu în țară, să se strecoare în mixul energetic?

Temperaturile ar putea crește în toată Germania, dar menținerea căldurii în această iarnă fără gaz rusesc – care până la începutul războiului din Ucraina a asigurat peste 50% din cererea anuală – este deja o preocupare presantă.

Dacă livrările rusești se epuizează, planurile de a compensa deficitul sunt deja în vigoare: importuri mai mari de gaze naturale lichefiate (GNL), repornirea centralelor latente pe cărbune și chiar amânarea opririi graduale a energiei nucleare.

Dar cel mai surprinzător este vorba despre exploatarea zăcămintelor interne de gaz de șist prin fracking, o practică interzisă în Germania și într-o serie de țări europene din cauza potențialelor sale impacturi asupra mediului și climei.

Cu toate acestea, membrii guvernului de coaliție al Germaniei doresc ca fracking-ul să fie reconsiderat ca o potențială soluție la viitoarea criză a gazelor.

Germania iubește gazul, dar fracking-ul este interzis

Germania construiește deja infrastructură și terminale pentru a facilita fluxul de GNL din Statele Unite, care provine în principal din surse fracturate, rezultatul unui acord privind gazele încheiat în martie între UE-SUA. Dar cea mai mare economie a Europei a interzis fracturarea gazelor de șist acasă în 2017.

Interdicția, care urma să fie revizuită în 2021, dar cu toate acestea rămâne în vigoare, se extinde la zăcămintele de gaz de șist „neconvenționale” adânci, care pot fi extrase doar prin fracturare hidraulică.

Aici fluidul de fracturare format din apă, nisip și substanțe chimice este injectat până la 5 kilometri (3 mile) sub pământ pentru a sparge roca de bază și a extrage gazul. Procesul folosește cantități mari de apă și ar putea contamina apele subterane care deja se retrag din cauza secetei persistente din Germania.

Fracking-ul produce, de asemenea, scurgeri de gaze cu efect de seră metan – ale căror consecințe asupra încălzirii globale sunt de peste 80 de ori mai mari decât CO2 pe o perioadă de 20 de ani, a remarcat Sascha Boden, consilier pentru energie și climă la ONG, Environmental Action Germany.

Scurgerile de metan din zeci de mii de puțuri din bazinul Permian din statele americane Texas și New Mexico, de exemplu, au contribuit la crearea unei „bombe climatice” care anulează măsurile de atenuare.

Cu toate acestea, forarea pentru gaz în cusături de gaz din gresie „convențională” și mai accesibilă este permisă în conformitate cu reglementările stricte din Germania și furnizează în prezent aproximativ 5% din aprovizionare – chiar dacă criticii spun că metoda de extracție este asemănătoare fracking-ului și a fost pur și simplu etichetată convențională pentru a trece ca „bun” fracking-ul.

Gazul de șist german se găsește în principal în statele din nord-vest, Saxonia Inferioară și Renania de Nord-Westfalia, și are potențialul de a furniza de 3 până la 20 de ori (între 320 și 2.030 de miliarde de metri cubi) cantitatea de gaz convențional, potrivit Centrului de Cercetare German pentru Geoștiințe (GFZ).

Depozitele de șist ar putea acoperi 20% din cererea actuală, după cum a estimat Asociația Federală Germană de Gaze Naturale, Petrol și Geoenergie (BVEG). Dar pentru Sascha Boden, doar jumătate ar putea fi viabilă din punct de vedere economic, din cauza costurilor mari ale infrastructurii de foraj, de exemplu.

„Acest lucru nu este suficient pentru a face Germania independentă de gazul rusesc”, a spus el.

Un sondaj german recent a arătat că doar 27% dintre respondenți au acceptat fracking-ul ca soluție energetică pe termen scurt – comparativ cu 81% susținere pentru extinderea energiei eoliene.

„Germania este dens populată și dezvoltarea necesarului de zeci de mii de puțuri de foraj ar fi aproape imposibilă fără o rezistență majoră”, a spus Boden.

Astfel de opinii nu au împiedicat partidul pro-business FDP – o treime din coaliția de guvernare a Germaniei – să vorbească despre fracking ca o cale de ieșire din criză.

„Fracking-ul nu provoacă daune relevante asupra mediului în conformitate cu standardele moderne de siguranță”, a opinat Torsten Herbst, directorul parlamentar al FDP, într-un interviu din iunie pentru săptămânalul german Welt am Sonntag.

El a adăugat că este contradictoriu să sprijinim importul de gaz fracturat din SUA, în timp ce Germania se opune fracturării pe piața internă.

Holger Weiß, membru al comisiei de experți a parlamentului german în tehnologie, a declarat în ediția de duminică a cotidianului german FAZ că fracking-ul poate fi făcut „în zilele noastre cu un risc rezidual acceptabil”.

Robert Habeck, vicecancelarul Germaniei și membru al Partidului Verzilor, nu este de acord cu partenerii săi de coaliție că fracking-ul este o potențială soluție pentru criza energetică. „Dezbaterea despre fracking nu ne este deloc de folos acum”, a spus el în iulie, explicând că acest lucru se datorează în parte dificultății de a obține aprobările necesare.

Kjell Kühne, activist pentru schimbările climatice și director al inițiativei „Leave it in the Ground” cu sediul în Germania, a declarat că noua forță politică în favoarea frackingului este de fapt „oportunistă”.

„Ar fi nevoie de câțiva ani pentru a scoate orice gaz fracturat din pământ în Germania”, a spus el. „Fracking-ul nu va face nimic în privința acestei ierni și nici în următoarea”.

Ca răspuns la susținătorii fracking-ului, apelurile cresc pentru o tranziție mai rapidă la energiile regenerabile.

„Esențiale pentru eliminarea treptată a gazelor sunt economiile de energie și tranziția la căldură regenerabilă”, a spus Gerald Neubauer de la Greenpeace Germania, adăugând că sistemele de încălzire pe gaz ar trebui interzise în favoarea „unei campanii masivă de extindere a pompelor de căldură, a energiei solare termice și a izolării locuințelor.”

Planul de urgență al gazelor al Uniunii Europene, care a intrat în vigoare pe 9 august, intenționează să reducă consumul de gaze cu 15% în următoarele 9 luni.

„Avem o sarcină clară: reducem cantitatea de energie pe care o consumăm, la toate nivelurile”, a spus Robert Habeck.

Între timp, militanții germani pentru climă articulează o opoziție mai largă față de fracking.

„Industria gazelor exploatează fără scrupule războiul de agresiune al Rusiei pentru a-și promova interesele și pentru a obține și mai multe profituri”, a declarat Charly Dietz, de la grupul german de activist climatic Ende Gelände, care săptămâna trecută a blocat construirea unui terminal în Hamburg unde va fi livrat GNL provenit din fracturare hidraulică.

Articol de Stuart Braun.

 

Despre Marius Giurgea

Verificați și

Ucraina caută țapi ispășitori în România

Legislația, promovată de experții ucraineni și adoptată de guvernul de la Kiev, de interzicere a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.