fbpx

Bugetul Ucrainei pentru 2023 are un deficit de 38 de miliarde de dolari. Cine va ajuta la acoperirea acestuia?

Războiul Rusiei a devastat rezervele publice ale Ucrainei, lăsând țara cu un deficit din ce în ce mai mare care necesită asistență externă urgentă pentru a menține economia pe linia de plutire.

Ravagiile pe scară largă provocate de forțele ruse au declanșat insolvența, exodul creierelor, creșterea șomajului, inflația în creștere și o scădere drastică a exporturilor, ștergând miliarde de venituri din impozite.

O prognoză inițială a Băncii Mondiale, care a prezis o scădere cu 35% a PIB-ului Ucrainei, s-a înrăutățit ca urmare a atacurilor continue ale Kremlinului împotriva infrastructurii cheie.

Țara se străduiește acum să găsească surse de venituri pentru a-și susține bugetul pentru 2023, care include un deficit record de 38 de miliarde de dolari (36,9 miliarde de euro).

Finanțarea ar trebui să asigure că serviciile cele mai de bază, cum ar fi asistența medicală și educația, rămân disponibile cetățenilor pe măsură ce războiul continuă. Achiziționarea de surse de energie și repararea sistemelor de energie avariate sunt stabilite pentru a umfla cheltuielile.

„Pentru Ucraina, aceasta este o sumă nesustenabilă: deficit de 38 de miliarde de dolari. Salariile profesorilor, medicilor, beneficiile sociale, pensiile, sunt fonduri esențiale”, a declarat luna trecută președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyi, într-un discurs virtual la o conferință internațională găzduită la Berlin.

Dar în mijlocul unei recesiuni globale, ce țară este dispusă să plătească o factură atât de mare?

În mod inevitabil, toate privirile s-au îndreptat către aliații occidentali, cei care s-au angajat în repetate rânduri să sprijine Ucraina „atâta timp cât este nevoie”. Cu alte cuvinte, Uniunea Europeană și Statele Unite.

Bruxelles-ul a prezentat deja un proiect de plan pentru a plăti până la 18 miliarde EUR în ajutor financiar pe parcursul anului 2023, care se va ridica la 1,5 miliarde EUR pe lună.

Pachetul, care este încă în așteptarea aprobării, va fi eliberat ca împrumuturi pe termen lung, cu condiții favorabile: Ucrainei nu i se va cere să ramburseze banii până în 2033, iar dobânzile vor fi acoperite de statele membre.

Se pare că Washington intenționează să ofere o sumă lunară similară, dar sub formă de granturi, care nu trebuie să fie rambursate și contribuie la atenuarea poverii financiare a Kievului.

Împreună, UE și SUA ar putea umple o parte semnificativă din enorma gaură bugetară a Ucrainei, dar nu va fi suficient pentru a o închide complet.

Alte țări occidentale, împreună cu instituții financiare precum Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială, se așteaptă să contribuie la acest efort. FMI estimase anterior că nevoile financiare ale Ucrainei valorează între 3 și 4 miliarde de dolari pe lună.

„Trebuie să fim cu toții în fața posibilității ca cerințele sociale și de infrastructură să împingă nevoile de finanțare dincolo de acest interval, în funcție de evoluția războiului”, a avertizat Kristalina Georgieva, directorul general al FMI.

Ajutorul occidental, totuși, se bazează pe consensul politic, pe care recesiunea viitoare este gata să-l tensioneze.

Dezacordurile dintre statele membre au deraiat parțial cele 9 miliarde de euro pe care UE a promis că le va livra Kievului în 2022, în timp ce Ungaria și-a exprimat opoziția față de pachetul de 18 miliarde de euro de anul viitor.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.