fbpx
Feminist text

De ce Suedia întoarce spatele justiției climatice și drepturilor femeilor?

Din punct de vedere istoric, Suedia a fost o națiune care se mândrește cu faptul că se află în fruntea luptei împotriva problemelor legate de egalitatea de gen, justiția climatică și ajutorul internațional. A contribuit cu cel mai înalt nivel de ajutor internațional pe cap de locuitor din lume și a fost prima națiune care a implementat o politică externă feministă. Țara a privit întotdeauna spre exterior și nu spre interior. Pana acum.

În ultimii ani, polarizarea populației Suediei a crescut, iar climatul politic s-a întărit. Alegerea unei noi coaliții guvernamentale formată din mai multe partide de dreapta, luna trecută, a întărit imaginea că suflă vânturi politice care protejează localul față de global și care pun egalitatea de gen mult mai jos pe agendă.

Ceea ce este clar cu acest nou guvern este o deprioritizare majoră în chestiuni care ar trebui să justifice cel mai înalt grad de îngrijorare – drepturile femeilor și justiția climatică.

Demontarea politicii externe feministe a Suediei

Suedia a fost prima țară din lume care a introdus o politică externă feministă în 2014. Exemplul a fost urmat de alte câteva națiuni, printre care Spania, Germania și Mexic.

Politica externă feministă a contribuit, printre altele, ca Suedia să-și asume un rol de lider în creșterea rolului femeilor în procesele de pace și în promovarea unor probleme dificile, cum ar fi dreptul femeii la avort în discuțiile internaționale. În calitate de membru al Uniunii Europene, Suedia a fost o forță principală în adoptarea de către Consiliu a Planului de acțiune privind genul III în 2020, echivalentul la nivelul UE al unei politici externe feministe. În general, drepturile de gen și drepturile femeilor au fost în centrul priorităților lor la nivelul UE în ceea ce privește bugetul și comerțul și au fost esențiale în eforturile de integrare a perspectivei de gen în politicile UE.

Când noul guvern a preluat mandatul, noul ministru de externe Tobias Billström a anunțat că politica externă feministă va fi abandonată. Acest lucru implică faptul că Suedia își pierde acum primul cadru politic clar de îmbunătățire a egalității de gen nu numai în această țară, ci și în restul lumii.

Concentrare redusă pe climă

Dezastrele climatice distrug viețile și mijloacele de trai a milioane de oameni din întreaga lume și avem nevoie urgentă de guvernele noastre să acționeze acum.

În ciuda urgenței și a efectelor sale grave, pentru prima dată în 35 de ani, noul guvern a ales să închidă Ministerul Mediului și, în schimb, să îl plaseze în subordinea Ministerului Industriei, ceea ce indică cu tărie modul în care problema climei este deprioritizată. În timp ce Parlamentul European tocmai a votat în favoarea finanțării suplimentare pentru pierderi și prejudicii, Consiliul, compus din state membre, a fost până acum reticent, iar schimbarea guvernului în Suedia nu va ajuta la construirea unei majorități progresive la nivelul UE.

Consecințe periculoase

Toate aceste priorități riscă să aibă consecințe grave și de amploare, atât în ​​Suedia, cât și la nivel global.

Vocea Suediei pentru egalitatea globală a fost de multă vreme printre cele mai puternice din lume, indiferent de influența politică. Cu toate acestea, odată cu noua agendă politică, există riscul ca rolul Suediei ca națiune progresistă care luptă pentru justiția climatică, egalitatea de gen și solidaritatea globală să se schimbe în următorii patru ani.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

black gas stove with white and black gas stove

Gazprom își rezervă dreptul să reducă livrările de gaz către Republica Moldova

Consorţiul rus de gaze Gazprom, care ameninţase că va reduce tranzitul de gaze prin Ucraina …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.