Brutarii europeni lucrează din greu, iar costurile de producție în creștere devin prea greu de gestionat. Fie că este vorba de o afacere de familie locală sau de brutării industriale uriașe, facturile uriașe la energie reprezintă o amenințare existențială.
În orașul Delft, în Olanda, Jack Van Roon își închide brutăria unde coace pâine și prăjituri pentru comunitatea locală de 19 ani. Știe asta pentru că un client de 19 ani îi amintește că i-a făcut tortul de naștere. Dar războiul din Ucraina și creșterea inflației pun capăt micii sale brutării.
„Problema este că prețurile la gaze cresc vertiginos. La un moment dat nu mai poți ține pasul. Acum plătesc 1.400 de euro pe lună, în curând vor fi 12.000 sau 13.000 de euro. Asta este așteptarea pentru noiembrie și este imposibil să continui așa.” explică Jack.
Falimentul lui Jack pune capăt unei povești care a durat aproape un secol. Brutăria s-a deschis în 1928. O perioadă în care pâinea era încă livrată cu trăsura de cai. În urmă cu 30 de ani, tatăl său a preluat afacerea, iar ceva mai târziu s-a alăturat Jack. Toată lumea din cartier îl iubește pe Jack și mai ales prăjiturile lui gustoase, care pentru el au fost cea mai bună și mai distractivă parte a meseriei.
În august, Jack a trecut la o factură de energie cu preț variabil și pentru el, acesta a fost începutul sfârșitului.
De fapt, guvernul sprijină familiile sărace, reduce taxele la energie și subvenționează facturile de electricitate și gaz pentru unii consumatori. Dar micile brutării, ca cea a lui Jack, nu se încadrează în schemele de sprijin.
Brutarii olandezi organizează acțiuni de protest în toată țara iar sâmbăta opresc electricitatea și aprind o lumânare. Guvernul olandez a decis să ofere împrumuturi ieftine brutarilor care doresc să schimbe cuptoarele pe gaz cu cele electrice, dar acest lucru este problematic și nu îl va salva pe Jack.
Companiile care cheltuiesc cel puțin a opta parte din cifra de afaceri pe gaze primesc sprijin guvernamental, dar majoritatea brutăriilor scad sub acest prag și nu primesc nimic.
„Vom încerca să vindem tot (echipamentul) care poate fi vândut. Dar nu putem aștepta prea mult să scăpăm de el, pentru că sunt atât de mulți brutari care se închid și există atât de multe echipamente (brutarii uzate) pe piață.”
În România, guvernul sprijină companiile cu facturile la energie, dar nu fără un prag. Consumatorii mari, precum brutăria industrială Oltina din orașul Urlați, cu 400 de angajați, beneficiază de energie subvenționată mai ieftină. Dar acum plătesc echivalentul a 50.000 de euro pe lună pentru electricitate în loc de cei 20.000 de euro pe care îi plăteau anterior.
Bogdan Iosif este coproprietar și Director General al Brutăriei Oltina.
„În acest moment, cea mai mare problemă a noastră este prețul mare al energiei electrice. Ne-am dori să fim incluși în schema de compensare a statului pentru electricitate”.
Cristinel a început ca adolescent în companie și face parte din staff de 22 de ani încoace. Muncitorii necalificați primesc echivalentul a 450 de euro net pe lună, Cristinel primește 600 din cauza mandatului său la companie.
În Italia, la brutăria Campo de’ Fiori, într-o locație privilegiată din Roma, Davide lucrează de la zece seara până la zece dimineața. Este brutar de la 15 ani și spune că acum totul este mai scump.
La ora 8 fix se deschide brutăria de la piața de flori. Clienții discută despre anunțul guvernului, de a canaliza în următoarele luni 30 de miliarde de euro finanțate cu datorii către familii și companii pentru a ușura povara facturilor la electricitate și gaz.
Fabrizio Rosciolo este proprietarul Campo de’ Fiori și este îngrijorat de cei 18 angajați ai săi. Costurile nebunești pentru materiale, ingrediente și energie l-au forțat deja să crească prețul pâinii cu 12 la sută.