fbpx

Viktor Orbán scoate supermarketurile străine din Ungaria

Guvernul maghiar folosește prețurile ridicate ca pretext pentru a viza comercianții cu amănuntul străini precum Spar și Lidl, cu taxe și limite de preț mai mari.

Giganții supermarketurilor se opun, în timp ce guvernul maghiar încearcă să scoată comercianții cu amănuntul străini din țară, dar nu este clar ce pot face aceștia în acest sens.

Miercuri, prim-ministrul Viktor Orbán a extins numărul de plafoane ale prețurilor la produsele alimentare, o mișcare care probabil că va afecta comercianții cu amănuntul care se luptă deja cu un val de măsuri introduse în ultimul an.

În primul rând, în decembrie 2021, pe fondul inflației crescânde a prețurilor la alimente, care a lovit în mod deosebit Europa Centrală și de Est, guvernul s-a grăbit, printr-un proiect de lege care obliga supermarketurile cu venituri din vânzări de peste 100 de miliarde de forinți (250 de milioane de euro), să predea alimente unei companii deținute de stat, cu 48 de ore înainte de data expirării. Apoi Budapesta a ordonat un plafon de preț – fără compensare pentru comercianții cu amănuntul – pentru șase alimente de bază, inclusiv zahăr, făină și piept de pui și, folosind ordonanțe de urgență, a majorat cotele de impozitare pentru marii comercianți cu amănuntul de la 2,7% la 4,1%. Anunțul de miercuri a adăugat ouăle și cartofii pe lista alimentelor cu plafon.

Toate firmele supuse regulilor – inclusiv giganții germani de reduceri Aldi și Lidl, lanțul francez Auchan, Penny Market din Irlanda, Spar din Austria și Tesco din Marea Britanie – nu sunt maghiare. În ciuda atingerii pragului de 100 de miliarde de forinți, câțiva comercianți locali de produse alimentare pot evita taxele și alte măsuri, deoarece operează în cadrul unui sistem de franciză. Legea împiedică și alte lanțuri de supermarketuri să se restructureze.

Legea „este împotriva principiilor fundamentale fundamentale pe care se bazează piața internă a UE”, a spus reprezentantul, solicitând Comisiei Europene să intervină.

Măsurile sunt aparent un răspuns la inflația în spirală și creșterea prețurilor alimentelor care au fost exacerbate de invazia Ucrainei de către Rusia. Vorbind cu presa locală luna trecută, Orbán a spus că cele mai recente înghețari ale prețurilor fac parte din planul său de a reduce la jumătate inflația, care a atins 21,1% în octombrie și se așteaptă să ajungă la 25% până la sfârșitul anului.

Dar alți membri ai guvernului lui Orbán nu au făcut nicio încercare de a-și ascunde ambițiile de a aduce comercianții internaționali de produse alimentare sub proprietate locală. „Trebuie să creștem ponderea proprietății interne în sectorul materialelor de construcții și comerțul cu amănuntul alimentar”, a declarat ministrul Dezvoltării Economice Márton Nagy în mai. Și Budapesta a făcut eforturi pentru a crește ponderea comercianților cu amănuntul local din țară cu mult înainte de creșterea inflației și de războiul Rusiei.

Sectorul alimentar este doar cea mai recentă industrie care a primit tratamentul Orbán. Din 2010, Orbán a militat pentru a aduce sectoare-cheie, inclusiv sectorul bancar, construcțiile și energia, sub un control mai mare al Ungariei. Aliații și partenerii săi, precum și companiile legate de aceștia, au beneficiat, dobândind pachete mari în aceste sectoare.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.