fbpx

Zona euro se îndreaptă către o recesiune la sfârșitul acestui an, spune Bruxelles-ul

Zona euro și majoritatea țărilor UE se vor îndrepta către o recesiune economică în ultimul trimestru al anului 2022, potrivit previziunilor economice de toamnă ale Comisiei Europene.

„Situația economică s-a deteriorat considerabil și ne îndreptăm către două sferturi de contracție”, a declarat comisarul UE pentru economie, Paolo Gentiloni, la o conferință de presă.

Executivul UE și-a revizuit previziunile privind inflația din iulie, prezicând că prețurile vor atinge vârful la sfârșitul anului și vor rămâne ridicate în 2023. Inflația va avea o medie de 9,3% în UE și 8,5% în zona euro pentru 2022, a spus Bruxelles-ul.

„UE se numără printre cele mai expuse economii avansate (la prețuri ridicate), datorită proximității sale geografice de război și dependenței mari de importurile de gaze din Rusia”, a spus Comisia Europeană într-un comunicat.

„Criza energetică erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor și cântărește producția”.

Deși se preconizează că prețurile vor scădea în 2023, inflația este încă estimată a fi de 7% în UE și 6,1% în zona euro, înainte de a scădea la 3% în UE și 2,6% în zona euro în 2024.

Prognoza UE s-a bazat pe presupunerea că tensiunile geopolitice precum războiul din Ucraina nu se vor normaliza, nici nu se vor escalada și că sancțiunile împotriva Rusiei vor rămâne în vigoare. Dar, a spus Gentiloni, „impactul măsurilor energetice fiscale adoptate sau planificate adaugă incertitudine la prognoza privind inflația energetică”.

Inflația medie pentru 2022 a fost cea mai ridicată în Țările Baltice, unde s-a estimat să fie de 19,3% în Estonia, 18,9% în Lituania și 16,9% în Letonia în acest an.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.