fbpx
two 20 and 10 banknotes on gravels

Zona euro se îndreaptă către o recesiune la sfârșitul acestui an, spune Bruxelles-ul

Zona euro și majoritatea țărilor UE se vor îndrepta către o recesiune economică în ultimul trimestru al anului 2022, potrivit previziunilor economice de toamnă ale Comisiei Europene.

„Situația economică s-a deteriorat considerabil și ne îndreptăm către două sferturi de contracție”, a declarat comisarul UE pentru economie, Paolo Gentiloni, la o conferință de presă.

Executivul UE și-a revizuit previziunile privind inflația din iulie, prezicând că prețurile vor atinge vârful la sfârșitul anului și vor rămâne ridicate în 2023. Inflația va avea o medie de 9,3% în UE și 8,5% în zona euro pentru 2022, a spus Bruxelles-ul.

„UE se numără printre cele mai expuse economii avansate (la prețuri ridicate), datorită proximității sale geografice de război și dependenței mari de importurile de gaze din Rusia”, a spus Comisia Europeană într-un comunicat.

„Criza energetică erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor și cântărește producția”.

Deși se preconizează că prețurile vor scădea în 2023, inflația este încă estimată a fi de 7% în UE și 6,1% în zona euro, înainte de a scădea la 3% în UE și 2,6% în zona euro în 2024.

Prognoza UE s-a bazat pe presupunerea că tensiunile geopolitice precum războiul din Ucraina nu se vor normaliza, nici nu se vor escalada și că sancțiunile împotriva Rusiei vor rămâne în vigoare. Dar, a spus Gentiloni, „impactul măsurilor energetice fiscale adoptate sau planificate adaugă incertitudine la prognoza privind inflația energetică”.

Inflația medie pentru 2022 a fost cea mai ridicată în Țările Baltice, unde s-a estimat să fie de 19,3% în Estonia, 18,9% în Lituania și 16,9% în Letonia în acest an.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Gabriel Andronache, ANRE: Stocarea energiei, soluție pentru menținerea stabilității energetice

România nu trebuie să ajungă în situația Poloniei și să aibă probleme cu stabilitatea sistemului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.