fbpx

Care țări din UE sunt cele mai proaste când vine vorba de deșeuri electronice?

Lumea are o problemă tot mai mare cu deșeurile electronice. Electronicele sunt peste tot în viața noastră de zi cu zi, de la smartphone-uri și computere la ustensile de bucătărie, jucării și dispozitive portabile.

Forumul WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment Forum), o organizație internațională non-profit, estimează că doar anul acesta vor fi aruncate peste 5 miliarde de telefoane mobile.

Dacă aceste telefoane ar fi îngrămădite unul peste altul, stiva ar avea o înălțime de 50.000 km – o opteme din drumul către Lună.

Potrivit DEEE, gospodăriile din UE dețin în medie 74 de produse electronice, dintre care 17 zac neutilizate în sertarele și dulapurile noastre. Cele mai multe dintre acestea sunt electronice de larg consum, cum ar fi căști, cabluri, hard disk-uri externe și smartphone-uri.

„Oamenii tind să nu realizeze că toate aceste articole aparent nesemnificative au o mare valoare și, împreună, la nivel global reprezintă volume masive”, a declarat directorul general al DEEE, Pascal Leroy, într-o declarație cu privire la Ziua internațională a deșeurilor electronice (14 octombrie).

Ele sunt, de asemenea, cele mai probabile să fie aruncate și legate pentru gropi de gunoi sau incinerare în loc să fie reciclate corespunzător.

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU), o agenție a Națiunilor Unite, monitorizează îndeaproape deșeurile electronice. În cel mai recent raport privind deșeurile electronice la nivel mondial, a estimat că în Europa, o persoană a generat mai mult de 16 kg de deșeuri electronice în 2019 – cea mai mare rată din lume de generare de deșeuri electronice pe cap de locuitor.

Pe locul doi s-a situat Oceania (16,1 kg pe cap de locuitor), urmată de Americi (13,3 kg pe cap de locuitor), în timp ce Asia și Africa au generat 5,6 și, respectiv, 2,5 kg pe cap de locuitor.

Cu toate acestea, Europa are și cea mai mare rată de colectare și reciclare a deșeurilor electronice din lume, cu 42,5%. Asia s-a clasat pe locul al doilea, cu 11,7%, America și Oceania au fost similare cu 9,4% și, respectiv, 8,8%, iar Africa a avut cea mai scăzută rată, cu 0,9%.

Dar datele compilate de UE arată că majoritatea statelor membre nu reușesc să atingă obiectivul blocului de colectare de 65%.

Există, de asemenea, diferențe majore de performanță între țări, așa cum se arată pe această hartă.

Croația este lider cu o rată de reciclare a deșeurilor electronice de peste 83%. Vânzătorii de electronice din țară sunt obligați să preia deșeurile electronice pe care clienții le aduc.

Regulile precizează că, dacă un magazin de vânzare cu amănuntul are mai mult de 400 de metri pătrați dedicați echipamentelor electrice și electronice, acesta trebuie să asigure colectarea deșeurilor electronice mici (până la 25 cm) gratuit și fără obligația de a cumpăra echipamente noi.

De asemenea, este posibil ca oricine să solicite eliminarea gratuită a tuturor tipurilor de deșeuri electronice oriunde în țară.

La celălalt capăt al spectrului, Malta are una dintre cele mai slabe rate din UE, cu doar 20,8% urmată de Islanda cu 24,7% și România cu 25% din deșeurile electronice reciclate.

Un raport recent al ONU a atribuit acest lucru în principal absența unei infrastructuri de ultimă generație de colectare a deșeurilor electronice, concurența din partea colectorilor de resturi metalice și lipsa de aplicare a autorităților.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.