Inflația din zona euro este de așteptat să fi atins un nou record de 10,7% în octombrie, potrivit organismului de statistică al blocului Eurostat.
Estimarea sa din octombrie prevede că prețurile la alimente, alcool și tutun, bunuri industriale non-energetice și servicii vor fi toate în creștere față de cifrele din august și septembrie, când inflația anuală din zona euro a fost prognozată la 9,1% și, respectiv, 9,9%.
Prețurile energiei au fost din nou principalii factori ai inflației, cu o creștere de 41,9% față de anul precedent, comparativ cu 40,7% în septembrie și 38,6% în august.
Italia a înregistrat cea mai mare creștere lunară a prețurilor, inflația urcând de la 9,4% în septembrie la 12,8% în octombrie.
Mai mult de jumătate din țările din zona euro au înregistrat rate de inflație de două cifre în octombrie, inclusiv Germania (11,6 la sută), Belgia (13,1 la sută) și Țările de Jos (16,8 la sută). Franța a înregistrat cea mai scăzută rată, de 7,1%.
Inflația din Marea Britanie, între timp, a revenit la 10,1% în septembrie, aceeași cifră înregistrată în iulie, care la acea vreme era un maxim din ultimii 40 de ani.
Oficiul Național de Statistică a raportat că prețurile la alimente au generat cea mai mare contribuție în creștere, cu o rată anuală de 14,6%.
Fiecare colț al continentului se confruntă cu prețuri în creștere, revenirea economică așteptată a Europei din cauza pandemiei de coronavirus fiind împiedicată de o serie de factori.
Țările baltice continuă să fie cele mai afectate. Estonia, în special, se confruntă cu cele mai ridicate niveluri de inflație din zona euro, la 22,4% în octombrie, comparativ cu 6,8% în urmă cu un an.
Dar estonienii pot respira ușurați în această lună, deoarece inflația s-a redus ușor în comparație cu septembrie, când a ajuns la 24,1 la sută, și cu august, când a fost la 25,2 la sută.
Inflația în Lituania a atins, de asemenea, 22,0%, în timp ce în Letonia a scăzut ușor, până la 21,8%.
Inflația din zona euro a crescut de la 7,4% în aprilie, deoarece europenii continuă să vadă creșterea prețurilor la energie și alimente, alimentată parțial de războiul Rusiei din Ucraina.
Pe urmele omologilor săi din alte părți ale lumii, în iulie, Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii 11 ani cu o sumă mai mare decât se aștepta, întrucât țintește o inflație extrem de ridicată.
Aceasta a fost urmată de o altă creștere record a ratei dobânzii în septembrie, ridicând noi întrebări cu privire la faptul dacă graba de a scumpi creditul și de a menține inflația sub control va arunca economiile majore în recesiune.
Pe 27 octombrie, BCE a majorat din nou ratele dobânzilor, majorându-și rata la depozite cu încă 75 de puncte de bază, până la 1,5% – cea mai mare rată din mai mult de un deceniu.