Politicienii și guvernele din întreaga lume se pregătesc pentru potențiale tulburări sociale, în contextul în care multe țări se izbesc de creșterea costurilor energiei și a inflației explozive.
Economia globală se confruntă cu un atac din mai multe părți – un război în Europa și o penurie de petrol, gaze și alimente și o inflație ridicată, fiecare dintre acești factori agravându-l pe următorul.
Preocupările autorităților sunt centrate pe iarna care vine, în special pentru Europa. Vremea rece, combinată cu o penurie de petrol și gaze ca urmare a sancțiunilor occidentale asupra Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, amenință să distrugă vieți și afaceri.
Dar, oricâte îngrijorări privesc această iarnă, ceea ce este cu adevărat problematic e iarna lui 2023, de care oamenii ar trebui să fie îngrijorați, conform președinților celor mai importane companii de petrol și gaze.
„Avem o iarnă grea în față și, ulterior, vom avea o iarnă și mai grea în anul care urmează, deoarece producția disponibilă pentru Europa în prima jumătate a anului 2023 va fi considerabil mai mică decât producția pe care am avut-o la dispoziție în prima jumătate a anului 2022”, a declarat Russell Hardy, CEO al companiei petroliere Vitol, pentru Hadley Gamble de la CNBC, în timpul unui panel la conferința Adipec din Abu Dhabi.
„Deci, consecințele penuriei de energie și, prin urmare, escaladarea prețurilor, toate lucrurile care au fost discutate aici despre costul vieții, așteptările la problemele viitoare, trebuie în mod clar gândite în acest context”, a spus el.
CEO-ul BP, Bernard Looney, vorbind la același panel, a avut aceeași opinie. Prețurile energiei „se apropie de imposibilitatea accesibilității”, unii oameni deja „cheltuind 50% din venitul disponibil pe energie sau mai mult”, a spus el.
Dar printr-o combinație de niveluri ridicate de stocare a gazelor și pachete de cheltuieli guvernamentale pentru a subvenționa facturile oamenilor, Europa ar putea fi capabilă să gestioneze criza în acest an.
„Cred că pentru această iarnă problema a fost rezolvată”, a spus Looney. „Cred că mulți dintre noi ne facem griji că în Europa iarna următoare ar putea fi și mai provocatoare.”
CEO-ul gigantului italian de petrol și gaze Eni și-a exprimat aceeași îngrijorare.
Pentru această iarnă, depozitul de gaz al Europei este plin în jur de 90%, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, oferind o anumită asigurare împotriva unei penurii majore. Dar o mare parte din această rezervă este formată din gaz rusesc importat în lunile anterioare, precum și gaz din alte surse care a fost mai ușor de cumpărat decât de obicei, deoarece importatorul principal China a cumpărat mai puțin din cauza activității sale economice mai lente.
„Suntem într-o formă bună pentru această iarnă”, a spus șeful Eni, Claudio Descalzi. „Dar așa cum am spus, problema nu este iarna aceasta. Va fi următoarea iarnă, pentru că nu vom avea gaz rusesc – cu 98% [mai puțin] anul viitor, poate nimic.”
Protestele au început deja
Acest lucru ar putea duce la tulburări sociale grave – deja au apărut proteste mici și mijlocii în întreaga Europă.
Protestele antiguvernamentale din Germania și Austria din septembrie și din Republica Cehă săptămâna trecută – în ultima dintre ele facturile la energie au înregistrat o creștere de zece ori pentru uz casnic – ar putea fi o mică imagine a ceea ce urmează, au avertizat analiștii. Unii directori din domeniul energiei au fost de acord.
„Am văzut că orice șocuri ale prețului la pompă sau ceva la fel de banal precum creșterea prețului GPL [gaz petrolier lichefiat] pentru gătit, poate provoca neliniște”, a declarat directorul general al companiei malaeziene de petrol și gaze Petronas, Datuk Tengku Muhammad Taufik. .
El a descris cum întărirea dolarului și creșterea prețurilor la combustibil reprezintă un risc serios pentru multe economii asiatice – populații masive, care reprezintă unii dintre cei mai mari importatori de petrol și gaze din lume. Și acest lucru se întâmplă în timp ce subvențiile sunt deja în vigoare pentru a ajuta la reducerea prețurilor pentru cetățeni.
Multe economii asiatice se resimt deja din cauza pandemiei, care a făcut ca „o mulțime vastă de [întreprinderi mici și mijlocii] din Asia pur și simplu să se prăbușească”, a spus Taufik. „Deci, da, există un risc real ca guvernele care nu au o mână fermă în elaborarea politicilor din Asia să poată face față tulburărilor.”
Furie față de profiturile masive ale companiilor petroliere
O mare parte din mânia protestatarilor este îndreptată și asupra companiilor energetice, care au obținut profituri record pe măsură ce facturile cresc din ce în ce mai mari.
Răspunzând la această problemă, mulți dintre directorii generali care au vorbit cu CNBC au spus că este o problemă a cererii și ofertei pieței și că depinde de guverne să implementeze politici mai favorabile investițiilor în energie. Aceste investiții, au subliniat ei, au fost lovite în ultimii ani, deoarece țările fac eforturi pentru tranziția la surse regenerabile
Lumea trebuie să se confrunte cu „problemele practice și realitățile de astăzi și de mâine”, a spus Looney de la BP, subliniind nevoia de „a investi astăzi în hidrocarburi, deoarece sistemul energetic de astăzi este un sistem de hidrocarburi”.
Mulți factori de decizie și instituții încă condamnă utilizarea combustibililor fosili, avertizând că criza mult mai mare este cea a schimbărilor climatice. În iunie, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut renunțarea la finanțarea combustibililor fosili și a numit orice nouă finanțare pentru explorare „delirantă”.
Directorii companiilor petroliere au susținut că această abordare pur și simplu nu este realistă și nici nu este o opțiune dacă țările doresc stabilitate economică și politică
În același timp, totuși, ei au recunoscut că tranziția energetică în sine necesită o concentrare și investiții mai mari pentru a evita o criză mai mare anul viitor și dincolo, când nu există gaz rusesc în stoc și alte opțiuni sunt din ce în ce mai scumpe.
„În Europa, plătim de cel puțin șase, șapte ori până la de 15 ori mai mult decât costurile cu energie față de SUA”, a spus Descalzi de la ENI.
„Deci, ceea ce am făcut în Europa a fost ca fiecare țară să ofere subvenții stimulative pentru a încerca să reducă costurile pentru industrie și pentru cetățeni. Cât timp poate continua asta?” el a intrebat.
„Nu știu, dar este imposibil să poată continua pentru totdeauna. Toate aceste țări au o datorie foarte mare”, a spus el. „Deci trebuie să găsească o modalitate structurală de a rezolva această problemă. Și modul structural este ceea ce am spus până acum – trebuie să creștem și să fim mai rapizi în tranziție. Asta e adevarat.”
„Dar”, a adăugat el, „trebuie să înțelegem, din punct de vedere tehnic, ce este accesibil și ce nu”.
Articol de Natasha Turak pentru CNBC