fbpx

UE a înregistrat un deficit comercial record. Își poate reveni?

Europa, cel mai mare bloc economic din lume, s-a bucurat timp de un deceniu de excedente comerciale stabile timp, dar războiul din Ucraina și criza energetică care a urmat au dus continentul într-un deficit extern în spirală, nemaiîntâlnit de la lansarea monedei euro.

Șocul comercial a fost maxim în august, ultima lună pentru care sunt disponibile cifrele oficiale privind balanța schimburilor. Și, deși prețurile la energie s-au redus de atunci, liderii europeni încă se luptă pentru a consolida aprovizionarea cu petrol și gaze la prețuri accesibile pentru a înlocui livrările pierdute din Rusia. Se profilează o iarnă aspră.

O defalcare a cifrelor comerciale arată că excedentul comercial al UE în producție s-a redus aproape la jumătate în acest an.

Poate Europa să revină? Sau baza sa industrială se va goli pe măsură ce industria se va muta în alte zone? Și va ajunge zona euro și UE în sens mai larg să fie încărcate de deficitele externe cronice care au afectat de mult timp Statele Unite și, mai recent, au destabilizat Marea Britanie? POLITICO vă dezvăluie:

Ce se întâmplă?

Balanța comercială negativă a zonei euro cu restul lumii a fost în august de 50,9 miliarde de euro, cel mai mare deficit înregistrat vreodată, în comparație cu un excedent de 2,8 miliarde de euro în urmă cu un an, potrivit ultimelor cifre Eurostat.

Deficitul comercial în ansamblu pentru UE a crescut la 64,7 miliarde EUR.

Balanța contului curent al zonei euro – balanța întregului comerț cu bunuri și servicii, precum și transferurile internaționale de capital, cum ar fi remitențele – a atins un deficit de 26,32 miliarde EUR în august, în mare parte cauzat de deficitul comercial cu bunuri, a raportat Banca Centrală Europeană.

IMPORTURILE DE ENERGIE IMPUSLIONEAZĂ DEFICITUL COMERCIAL AL ​​UE

Balanța comercială a blocului a ajuns la un deficit comercial de 64,7 miliarde de euro (50,9 miliarde de euro pentru zona euro) în august.

Este un lucru rău?

Un deficit comercial apare atunci când importurile unei țări sau ale unui bloc comercial depășesc exporturile sale. Un excedent comercial este opusul. Deficitele comerciale nu sunt în sine bune sau rele, deși multe țări caută un excedent comercial, inclusiv prin stabilirea de tarife și cote pentru a-și stimula în mod artificial balanța comercială, o practică cunoscută sub numele de mercantilism.

Este temporar?

Deficitul comercial este determinat în mare parte de prețurile ridicate la energie, care în august au atins un record de 350 de euro pe megawat/oră. Prețurile au scăzut de la acest maxim, tranzacționându-se la aproximativ 150 EUR/MWh, dar sunt încă un multiplu față de locul în care se găseau acum un an.

„Piețele au trecut de la a considera că această criză energetică este ceva temporar, iar acum prevăd pentru a fi un scenariu pe termen mult mai lung, deși cu prețuri nu la fel de ridicate ca în august”, a declarat Kristoffer Kjær Lomholt, analist șef FX la Danske Bank.

„Credem că este o poveste care se va desfășura pe un termen mai lung  de timp și care va afecta monedele economiilor care sunt importatoare de energie, unde zona euro, desigur, iese în evidență într-o foarte mare măsură”, a adăugat el.

Alții cred că schimbarea, fiind în mare parte legată de energie, s-ar putea rezolva de la sine în timp, a spus Sam Lowe, care acoperă politica comercială la Flint Global.

Un oficial UE a atras atenția, de asemenea, asupra comerțului dintre UE-Rusia. „Vârful prețurilor la energie a făcut ca valoarea importurilor noastre din Rusia să crească substanțial (în timp ce volumul acestor importuri din Rusia a scăzut), iar exporturile noastre au scăzut din cauza sancțiunilor (controale la export)”, a spus oficialul.

DEFICITUL COMERȚULUI DE ENERGIE APROAPE S-A TRIPLAT CA VALOARE

Valoarea importurilor de energie aproape s-a triplat în primele opt luni ale anului comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Împreună cu exporturile mai scăzute, acest lucru a pus un semn negativ înaintea balanței comerciale a Europei.

 

Va fi UE mai puțin competitivă dacă prețurile la energie rămân ridicate?

O balanță comercială negativă și, în consecință, o monedă mai slabă, fac importurile mai scumpe. „Importatorii neți vor trebui să plătească mai mult pentru bunuri și servicii”, a spus Lomholt.

Pe de altă parte, un euro mai slab ar putea alimenta exporturile, a spus Matthias Krämer, șeful politicii economice externe la federația germană a industriei BDI. „Dacă moneda euro ar fi puțin mai slabă, ar putea, de asemenea, să îmbunătățească poziția Europei pe piețele globale, favorizând exporturile”, a spus el.

Dar există un alt mod de a privi asta. Lowe a susținut că excedentul comercial mare susținut din zona euro a fost în sine problematic, deoarece a fost o funcție a cererii intra-UE mai scăzute decât ar trebui să fie. „De asemenea, dependența excesivă de cererea externă face UE destul de vulnerabilă atât la șocurile externe, cât și la constrângerea politică.”

Ce înseamnă asta pentru euro?

„Ne așteptăm ca euro să scadă în continuare în lunile următoare, ca parte a acestei ajustări”, a declarat Robin Brooks, economist șef la Institutul de Finanțe Internaționale.

O balanță comercială negativă sau un deficit de cont curent exercită o presiune în scădere asupra valorii monedelor care flotează liber, care se mișcă odată cu cererea de bunuri: o cerere mai mică pentru exporturile unei țări înseamnă mai puțină cerere pentru moneda sa, care la rândul său scade valoarea acesteia în raport cu celelalte. În schimb, cererea externă puternică de bunuri întărește moneda unei țări.

„Investitorii străini trebuie să fie compensați printr-o depreciere reală a cursului de schimb și, în general, prin rate reale ale dobânzilor mai mari”, a spus Lomholt de la Danske Bank.

Banca daneză și-a retrogradat recent prognoza pentru cursul de schimb EUR/USD la 0,93 USD în 12 luni față de paritatea virtuală de acum, cauzată parțial de șocul prețului energiei. „De ceva vreme susținem că EUR/$ părea supraevaluat și nu subevaluat… Și, având în vedere impactul suplimentare adus crizei energetice primit în timpul verii, am observat o situație în care [rata de schimb] euro/dolar ar trebui să fie efectiv chiar mai jos”, a spus el.

Afacerile se sperie?

Puțin.

„Datele nu sunt atât de surprinzătoare, având în vedere prețurile mari la energie, dar sunt îngrijorătoare”, a declarat Luisa Santos, responsabil pentru relații internaționale la BusinessEurope. Ea a cerut UE să încerce să reducă prețurile la energie și să stimuleze exporturile prin deschiderea de noi oportunități de piață prin mai multe acorduri comerciale.

Germania, principala putere exportatoare a blocului, și-a crescut exporturile cu 14% în primele opt luni ale anului, dar importurile au crescut cu peste 27%, potrivit cifrelor comerciale naționale.

„Noi nu performăm într-un segment care este foarte influențat de o competiție bazată pe costuri”, a spus Krämer de la federația germană a industriei. „Dar dacă această situație va dura mai mult, desigur, unele părți ale industriei noastre vor fi din ce în ce mai sub presiune.”

Articol de  PAOLA TAMMA și  BARBARA MOENS

Despre Marius Giurgea

Verificați și

Inflație sau recesiune

În timp ce mulți participanți la piață sunt îngrijorați de creșterile ratelor de dobândă, ei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.