Sectorul turismului din Muntenegru ar putea obține profituri neașteptate în timpul crizei energetice de pe urma „turiștilor energetici”, care sunt așteptați să vină în special din Europa Centrală și de Est. „Turiștii energetici” sunt cetățeni ai Uniunii Europene (UE) care plănuiesc să se mute în timpul iernii în țări în care energia nu este la fel de scumpă ca în statele lor natale, scrie astăzi Balkan Green Energy News.
Ranko Jovović, președintele Consiliului Asociației pentru Turism și Ospitalitate din Camera de Comerț a Muntenegrului (PKCG), a declarat că prețurile la energie electrică în UE au crescut semnificativ, așa că cetățenii europeni își rezervă hoteluri în țări din afara UE pentru iarna viitoare. Numai în Croația o singură agenție de turism estimează că va aduce cel puțin 58.000 de oaspeți din Germania.
Consiliul Asociației pentru Turism și Ospitalitate din Muntenegru intenționează să lanseze o campanie de promovare a Muntenegrului ca destinație în care oaspeții din Europa de Vest și Centrală ar putea rămâne mai mult timp cu banii pe care altfel i-ar cheltui pentru mâncare și încălzire în ţările de origine.
La întâlnire s-a convenit înființarea unui grup de lucru care va crea o ofertă pentru turiștii energetici și nomazii digitali. Grupul de lucru va cuprinde reprezentanți ai hotelierii, agențiilor de turism, Ministerului Dezvoltării Economice și Turismului, Organizației Naționale de Turism, companiei aeriene To Montenegro și aeroporturile din Muntenegru.
Ministrul Dezvoltării Economice și Turismului din Muntenegru, Goran Đurović, a cerut tuturor participanților la întâlnire să pregătească oferte pentru nomazii digitali și turiștii energetici, cu accent pe piețele germane și britanice. Aceste oferte vor fi promovate și la următorul târg de la Londra.
Aleksandra Gardašević Slavuljica, reprezentantul Ministerului Dezvoltării Economice și Turismului a spus că turiștii energetici au apărut mai întâi în Marea Britanie, iar apoi tendința s-a extins în Germania, Franța și alte țări din Europa de Vest.
Destinațiile turistice responsabile au început să dezvolte oferte în urmă cu câteva săptămâni și există un potențial mare, a adăugat ea, mai notează site-ul menționat mai sus.
Gardašević-Slavuljica a evidențiat Marea Britanie drept locul care a lansat tendința „turismului energetic”, după ce oficialii de la Londra le-au propus cetățenilor să petreacă iarna în străinătate pentru a le reduce costurile de trai, precum și consumul de energie din țară.
Potrivit acesteia, turiștii energetici ar fi în special persoane în vârstă și familii cu copii mici, iar perioada de şedere a acestora în Muntenegru este estimată la cel puţin o lună.
„Insulele Canare sunt prima destinație din lume care primește turiști energetici, iar Muntenegru ar trebui să fie următorea, așa că este necesar să venim cu oferte cât mai curând posibil”, a spus Aleksandra Gardašević Slavuljica.
Ana Tripković Marković, directorul Organizației Naționale de Turism, a invitat pe toată lumea să depună oferte și prețuri concrete în următoarele zece zile, pentru a crea o promoție atractivă.
Branislav Prelević, președintele Consiliului de Administrație al Agenției de Reglementare pentru Energie (REGAGEN) din Muntenegru, a negat acuzațiile din mass-media conform cărora agenția ar fi pregătit deja o creștere a prețului energiei electrice. El a explicat că prețul final va fi cunoscut în urma consultării publice, mai notează Balkan Green Energy News.