fbpx

UE încă s-a împărțit în privința limitei de gaz, deoarece Germania și Țările de Jos se opun

Încă nu există suficient consens între cele 27 de țări UE pentru a stabili un plafon la prețurile gazelor, deoarece Germania și Țările de Jos și-au unit forțele pentru a se opune mișcării fără precedent.

Comisia Europeană este de așteptat să prezinte marțea viitoare un nou pachet de măsuri de urgență pentru a reduce prețurile la energie și pentru a aduce o ușurare a milioane de gospodării și companii din UE.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat săptămâna trecută că pachetul ar putea include nu una, ci două forme de plafon de gaz: una axată pe tranzacțiile zilnice care au loc pe piața de gaze a UE și alta care vizează gazul utilizat pentru generarea de electricitate.

Într-o scrisoare adresată liderilor UE, von der Leyen a avertizat despre potențialele riscuri pe care le implică plafoanele și a solicitat economii suplimentare de energie și acorduri de solidaritate pentru a face față posibilelor penurie.

Dar, după o întâlnire informală a miniștrilor energiei din UE la Praga, sprijinul pentru plafoane părea a fi insuficient de puternic.

Kadri Simson, comisarul UE pentru energie, a declarat că următorul pachet de măsuri ar trebui să beneficieze de „sprijinul consensual maxim” și a menționat că plafonul de gaz ar putea fi exclus dacă nu există suficient sprijin.

„Vom vedea în weekend cum putem continua cu limitarea gazului pentru generarea de energie”, a declarat Simson reporterilor după întâlnirea informală. „Dacă, în această etapă, putem spune că există o mare majoritate a statelor membre care susțin măsura”.

Întrebat despre propunerea germano-olandeză, Jozef Síkela, ministrul Energiei al Republicii Cehe, a spus că „orice fel de propunere pozitivă este întotdeauna binevenită”.

„Întâlnirea de astăzi a contribuit la reducerea decalajului dintre statele membre”, a spus Síkela. „Ne îndreptăm către o soluție comună”.

Republica Cehă deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE și are sarcina de a modera dezbaterile politice.

Síkela a spus că a existat un acord general între cele 27 de țări în favoarea achizițiilor comune de aprovizionare cu gaz pentru a împiedica țările să depășească o licitație reciprocă. Schema colectivă ar putea fi înființată înainte de sezonul de iarnă 2023-2024.

Atât ministrul, cât și comisarul au subliniat necesitatea creșterii economiilor de energie, a consolidării acordurilor de solidaritate între țări și a intensificării negocierilor bilaterale cu furnizori de încredere de gaze, precum Norvegia.

Toate aceste idei, care sunt mult mai puțin intervenționiste decât un plafon de gaz, au un sprijin mai larg între capitale și au fost prezentate în ziarul germano-olandez.

În teorie, aprobarea unui plafon la nivelul UE la prețurile gazelor ar necesita doar o majoritate calificată a statelor membre, dar natura netestată și radicală a măsurii ar putea obliga blocul să garanteze un front unanim.

Cel puțin 15 state membre și-au declarat sprijinul pentru o limitare largă a prețurilor la gaze.

„Nu este vorba despre o majoritate”, a spus Síkela, care a vorbit despre discuții „intense” între miniștri. „Este vorba despre înțelegerea faptului că vrem să avem o măsură care să ajute și să nu dăuneze”.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.