fbpx

Ucraina: Sprijin militar suplimentar din partea Germaniei și Franței, după atacurile Rusiei, de luni

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat „extrema îngrijorare” după seria de atacuri ruse care au vizat luni dimineaţa mai multe regiuni ucrainene şi a promis că va creşte ajutorul militar al Franţei pentru Ucraina, în timpul unei convorbiri telefonice de urgenţă cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, informează AFP, citat de Agerpres. 

Emmanuel Macron „a reafirmat sprijinul său deplin pentru preşedintele Zelenski şi angajamentul Franţei de a majora sprijinul său pentru Ucraina, ca răspuns la solicitările formulate de Kiev, inclusiv în materie de echipament militar”, a anunţat Palatul Elysee.

Şeful statului francez „rămâne în strâns contact” cu omologul său ucrainean, precum şi cu „partenerii săi europeni şi din G7”, a mai subliniat preşedinţia franceză.

Macron a confirmat vineri că Franţa preconizează să trimită Ucrainei şase tunuri Caesar suplimentare, în afara celor 18 deja livrate. Aceste tunuri de 155 mm, vârf de gamă al artileriei franceze, au o rază de acţiune de 40 de kilometri.

Aceste şase noi unităţi trebuie să fie deduse dintr-o comandă destinată Danemarcei. Discuţii în acest sens sunt în curs să fie finalizate cu Copenhaga, a precizat vineri Macron.

În afară de cele 18 tunuri Caesar, Franţa a furnizat până acum Ucrainei rachete antitanc şi antiaeriene, vehicule blindate (VAB), carburant, echipamente individuale şi circa 15 tunuri tractate TRF1 de 155 mm.

Franţa analizează de asemenea posibilitatea de a livra Kievului 20 de vehicule blindate Bastion.

Şi Germania va livra în câteva zile Ucrainei un prim sistem de apărare antiaeriană IRIS-T SLM, a anunţat luni ministrul german al apărării Christine Lambrecht, transmite Reuters. Berlinul va trimite Ucrainei patru astfel de sisteme.

„Noile tiruri de rachetă asupra Kievului şi a multor alte oraşe arată cât este de important să furnizăm rapid Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană”, a arătat într-o declaraţie responsabila germană.

„Atacurile Rusiei cu rachete şi drone terorizează în special populaţia civilă. De aceea noi oferim acum sprijin în special cu arme antiaeriene”, a explicat ea.

Rusia a bombardat luni dimineaţa, la o oră de vârf, mai multe oraşe din Ucraina, omorând civili şi provocând întreruperea curentului şi încălzirii, într-o aparentă revanşă după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că explozia de la sfârşitul săptămânii trecute de pe podul care leagă Crimeea de Rusia a fost un atac terorist, menţionează Reuters, citat de agenția română de presă.

Despre Ioana Popa

Verificați și

Suedia somată să ceară scuze comunității minoritare Tornedalian pentru abuzurile istorice

Statul suedez și Biserica Suediei ar trebui să își ceară scuze pentru nedreptățile istorice comise …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.