Germania a anunțat luni că își propune să implementeze de urgență un plan de 96 de miliarde de euro (93 de miliarde de dolari) pentru a reduce presiunea asupra consumatorilor din cauza creșterii prețurilor la gaze, deoarece a fost avertizată că situația aprovizionării spre iarnă rămâne tensionată chiar și cu rezervele pline, transmite Reuters.
Berlinul a declarat că sprijină propunerile comisiei de a acorda gospodăriilor și IMM-urilor o plată unică în valoare de o factură la gaz în acest an și un mecanism de limitare a prețurilor din martie și lucrează pentru a le implementa.
„Situația aprovizionării rămâne tensionată în ciuda depozitelor pline”, a declarat Michael Vassiliadis, șeful sindicatului IG BCE și unul dintre experții Comisiei, într-o conferință de presă, adăugând că grupul speră că planul lor va reduce inflația.
Dacă va fi adoptată, schema ar fi plătită printr-un pachet de ajutor de 200 de miliarde de euro , a anunțat luna trecută guvernul cancelarului Olaf Scholz pentru a reduce impactul prețurilor la energie asupra celei mai mari economii a Europei, despre care experții au estimat că trebuie să reducă consumul cu o cincime pentru a trece peste iarnă şi mai departe, fără raţionalizarea consumului.
Inflația germană a atins cel mai ridicat nivel din ultimul sfert de secol în septembrie (10,9%), determinat de costurile mai mari ale energiei. De aici au apărut și presiuni asupra lui Scholz pentru a aborda criza costului vieții, exacerbată de invazia Ucrainei de către Rusia.
Acțiunile companiilor germane cu consum intens de energie au crescut în perspectiva unui ajutor financiar: Covestro (1COV.DE) , BASF (BASFn.DE) , Heidelberg Materials (HEIG.DE) , Lanxess (LXSG.DE) și Thyssenkrupp (TKAG.DE ) toate în creștere cu 4%-7%.
Membrii Uniunii Europene au elaborat o serie de inițiative pentru a face față scăderii livrărilor din Rusia, care a asigurat cândva 40% din nevoile Europei, și prețurilor mari la gaz, deși Germania s-a confruntat cu unele critici pentru că a continuat cu planuri pe care membrii UE mai săraci nu le pot egala.
În cadrul unei a doua etape a planului Germaniei, plafonarea ar reduce prețul gazului la 12 cenți din martie până la sfârșitul lui aprilie 2024 cu 80% din utilizare. Pentru clienții industriali mari, se va aplica o reducere de preț de șapte cenți prețului de achiziție din ianuarie 2023.
Experții spun că avantajul unei plăți unice este că oferă o scutire imediată. Dezavantajul este că nu încurajează consumul redus de energie.
Portalul de comparații Verivox a transmis că din calculele sale propunerea de plafonare va reduce costurile cu gazul de uz casnic cu aproximativ 41%.
„Cu toate acestea, gospodăriile se vor confrunta cu o iarnă foarte scumpă, deoarece cea mai mare parte a reducerii nu va intra în vigoare până în martie viitor”, a declarat Thorsten Storck, expert în energie la Verivox.
Asociația VCI a industriei chimice a salutat planul.
„Plafonarea prețului la gaz este un prim pas foarte important, care redă multor companii o oarecare încredere că pot depăși criza”, a declarat directorul general al VCI, Wolfgang Grosse Entrup, într-un comunicat, solicitând și o frână a prețului energiei electrice.