fbpx

Germania: 96 de miliarde euro, ajutor financiar pentru consumatori și industrie

Germania a anunțat luni că își propune să implementeze de urgență un plan de 96 de miliarde de euro (93 de miliarde de dolari) pentru a reduce presiunea asupra consumatorilor din cauza creșterii prețurilor la gaze, deoarece a fost avertizată că situația aprovizionării spre iarnă rămâne tensionată chiar și cu rezervele pline, transmite Reuters.

Berlinul a declarat că sprijină propunerile comisiei de a acorda gospodăriilor și IMM-urilor o plată unică în valoare de o factură la gaz  în acest an și un mecanism de limitare a prețurilor din martie și lucrează pentru a le implementa.

„Situația aprovizionării rămâne tensionată în ciuda depozitelor pline”, a declarat Michael Vassiliadis, șeful sindicatului IG BCE și unul dintre experții Comisiei, într-o conferință de presă, adăugând că grupul speră că planul lor va reduce inflația.

Dacă va fi adoptată, schema ar fi plătită printr-un pachet de ajutor de 200 de miliarde de euro , a anunțat luna trecută guvernul cancelarului Olaf Scholz pentru a reduce impactul prețurilor la energie asupra celei mai mari economii a Europei, despre care experții au estimat că trebuie să reducă consumul cu o cincime pentru a trece peste iarnă şi mai departe, fără raţionalizarea consumului.

Inflația germană a atins cel mai ridicat nivel din ultimul sfert de secol în septembrie (10,9%), determinat de costurile mai mari ale energiei. De aici au apărut și presiuni asupra lui Scholz pentru a aborda criza costului vieții, exacerbată de invazia Ucrainei de către Rusia.

Acțiunile companiilor germane cu consum intens de energie au crescut în perspectiva unui ajutor financiar: Covestro (1COV.DE) , BASF (BASFn.DE) , Heidelberg Materials (HEIG.DE) , Lanxess (LXSG.DE) și Thyssenkrupp (TKAG.DE ) toate în creștere cu 4%-7%.

Membrii Uniunii Europene au elaborat o serie de inițiative pentru a face față scăderii livrărilor din Rusia, care a asigurat cândva 40% din nevoile Europei, și prețurilor mari la gaz, deși Germania s-a confruntat cu unele critici pentru că a continuat cu planuri pe care membrii UE mai săraci nu le pot egala.

În cadrul unei a doua etape a planului Germaniei, plafonarea ar reduce prețul gazului la 12 cenți din martie până la sfârșitul lui aprilie 2024 cu 80% din utilizare. Pentru clienții industriali mari, se va aplica o reducere de preț de șapte cenți prețului de achiziție din ianuarie 2023.

Experții spun că avantajul unei plăți unice este că oferă o scutire imediată. Dezavantajul este că nu încurajează consumul redus de energie.

Portalul de comparații Verivox a transmis că din calculele sale  propunerea de plafonare va reduce costurile cu gazul de uz casnic cu aproximativ 41%.

„Cu toate acestea, gospodăriile se vor confrunta cu o iarnă foarte scumpă, deoarece cea mai mare parte a reducerii nu va intra în vigoare până în martie viitor”, a declarat Thorsten Storck, expert în energie la Verivox.

Asociația VCI a industriei chimice a salutat planul.

„Plafonarea prețului la gaz este un prim pas foarte important, care redă multor companii o oarecare încredere că pot depăși criza”, a declarat directorul general al VCI, Wolfgang Grosse Entrup, într-un comunicat, solicitând și o frână a prețului energiei electrice.

Despre Ioana Popa

Verificați și

Europarlamentarul suspect de corupție, Francesco Giorgi, va rămâne în închisoarea belgiană

Una dintre figurile cheie ale scandalului de corupție din Parlamentul European va rămâne în închisoare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.