fbpx

Țările UE convin asupra unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, care includ un plafon de preț al petrolului rusesc

Uniunea Europeană a aprobat noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv un plafon de preț pentru comerțul maritim cu petrol rusesc. Ea vine ca răspuns direct la anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene.

Cele mai recente sancțiuni, aprobate miercuri dimineață de ambasadorii UE, introduc, de asemenea, noi interdicții de export și import, precum și o prevedere nou-nouță care ar împiedica cetățenii UE să participe în consiliile de conducere ale companiilor de stat ale Rusiei.

Noi persoane și entități acuzate că subminează suveranitatea teritorială a Ucrainei sunt adăugate pe lista neagră extinsă. Combustibilii fosili sunt principala sursă de venituri a Rusiei și reprezintă 45% din bugetul federal al țării.

Potrivit băncii centrale a Rusiei, în 2021, vânzările de țiței rusești s-au ridicat la 110,2 miliarde de dolari, în timp ce produsele petroliere rafinate, cum ar fi motorina și benzina, au adus 68,7 miliarde de dolari.

Țările occidentale vor să reducă aceste venituri uriașe, despre care se tem că sunt canalizate în invazia costisitoare a Ucrainei. Noul pachet de sancțiuni ale UE oferă pur și simplu „temeiul legal” pentru a susține plafonul de petrol.

Inițiativa inovatoare va reveni acum la tabelul G7, unde va trebui definită gama de prețuri a plafonului și alte detalii practice. Încă nu este clar câte țări din afara G7 vor fi dispuse să participe la schema netestată, care în practică echivalează cu instituirea unui cartel. India și China au intensificat în ultimele luni achizițiile de petrol rusesc pe care Moscova îl vinde cu o reducere pronunțată. Diferența actuală între un baril de țiței Brent și Urals este de 23 USD.

Pe lângă limita de petrol, noua rundă de sancțiuni, a opta de la începutul invaziei în februarie, impune interdicții mai stricte de import pentru a menține anumite produse rusești în afara pieței UE, cum ar fi oțel, celuloză, hârtie, mașini, produse chimice, plastic și țigări. Acest lucru va priva Kremlinul de venituri de 7 miliarde de euro, potrivit estimărilor Comisiei.Exporturile de bunuri fabricate în UE, în special de tehnologii cheie utilizate în armata rusă, vor fi, de asemenea, interzise, ​​împreună cu serviciile IT, de inginerie și juridice.

Lista exactă a produselor și serviciilor interzise nu a fost încă făcută publică. Sancțiunile vor intra în vigoare după publicarea lor în jurnalul oficial al UE.

 

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.