fbpx

Ungaria: Fără gaz rusesc, până în 2050

Ungaria, unul dintre cei mai dependenți membri ai Uniunii Europene de gazul din Rusia, își propune să elimine importurile de gaz rusesc până în 2050, printr-o electrificare la scară largă, a declarat marți ministrul Tehnologiei și Industriei, Laszlo Palkovics citat de Reuters.

Conform unui acord pe 15 ani, semnat anul trecut, înainte de începerea războiului din Ucraina, Ungaria primește 4,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz pe an prin Bulgaria și Serbia, în cadrul unui acord pe termen lung cu Rusia.

Palkovics a spus că Guvernul de la Budapesta va revizui strategia energetică a Ungariei în primul trimestru al anului 2023, urmărind să reducă dependența de gaz și să stimuleze producția de energie electrică bazându-se pe energia nucleară și solară, precum și pe o posibilă trecere către parcuri eoliene.

„Nivelul gazului rusesc poate scădea la zero, până în 2050”, a declarat Palkovics într-o conferință de energie organizată de site-ul de știri financiare portfolio.hu, mai notează Reuters.

Palkovics a spus că gospodăriile, care au folosit 4 miliarde de metri cubi de gaz anul trecut, probabil ar reduce consumul cu cel puțin 800 de milioane de metri cubi după reducerea subvențiilor și deciziile guvernului de limitare a consumului.

Ca un prim pas, Ungaria își propune să reducă ponderea gazului în consumul total de energie la 26% până în 2030 de la 35% anul trecut, o scădere de aproximativ 2,4 miliarde de metri cubi, a spus Palkovics.

El a spus că revizuirea sistemului energetic ungar, inclusiv reducerea consumului de gaz, creșterea ponderii energiei regenerabile și a capacităților de stocare vor costa aproximativ 24 de miliarde de euro, dintre care 16 miliarde ar proveni din finanțare UE.

Despre Ioana Popa

Verificați și

Suedia somată să ceară scuze comunității minoritare Tornedalian pentru abuzurile istorice

Statul suedez și Biserica Suediei ar trebui să își ceară scuze pentru nedreptățile istorice comise …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.