fbpx

Surplusul comercial uriaș al Rusiei nu e un semn de vigoare economică

În al doilea trimestru al anului 2022, Rusia a înregistrat cel mai mare excedent de cont curent vreodată, în principal datorită unui excedent comercial record. Acest lucru reflectă parțial veniturile mai mari din combustibili fosili derivate din prețurile mai mari, care au ajutat la finanțarea războiului lui Putin.

Dar veniturile suplimentare din prețurile mai mari ale energiei sunt doar o parte a poveștii. Puțin mai mult de jumătate din creșterea excedentului comercial al Rusiei se datorează scăderii drastice a importurilor rusești, care ar putea submina în cele din urmă capacitatea de producție a Rusiei.

Banca centrală a Rusiei a încetat să mai publice date comerciale detaliate după ce Rusia a invadat Ucraina, așa că am colectat date detaliate din țările Uniunii Europene, China, Statele Unite ale Americii, Coreea de Sud, Japonia, India, Regatul Unit și Turcia și am descompus modificările surplusului comercial al Rusiei. . Aceste 34 de țări au reprezentat aproximativ 75% din exporturile și importurile Rusiei în 2019. Scăderea importurilor rusești ca urmare a reducerii importurilor de produse sancționate din țările avansate este mai mare decât scăderea importurilor de bunuri nesancționate, ceea ce sugerează că sancțiunile au influențat fluxurile comerciale. Acest lucru este contrar ideii că marele excedent comercial al Rusiei reflectă ineficiența sancțiunilor occidentale.

Ușoară creștere a importurilor Rusiei în iunie 2022 față de ultimele două luni nu infirmă această concluzie.

Exporturile de energie ale Rusiei s-au deturnat către India și China, deși UE a reprezentat în continuare mai mult de jumătate din veniturile din exporturile de energie rusești în iunie 2022. Turcia a câștigat o mare parte din exporturile rusești non-energetice, iar ponderea UE a scăzut la 40%.

Excedentul comercial lunar al Rusiei cu cele 34 de țări pe care le studiem a fluctuat între 10 și 15 miliarde USD în 2019 (cel mai recent an fără un șoc global major).

Excedentul pentru combustibilii minerali și produsele aferente a fost de 15-20 de miliarde de dolari pe lună, în timp ce pentru alte bunuri Rusia a înregistrat un deficit de aproximativ 5 miliarde de dolari/lună. COVID-19 a redus veniturile din combustibili minerali, deoarece cererea și prețurile au scăzut. De la începutul lui 2021, însă, cererea și prețurile pentru combustibili minerali au început să crească, la fel și veniturile. A fost un salt brusc odată cu începutul războiului.

Războiul a adus, de asemenea, o creștere a balanței comerciale a Rusiei cu alte bunuri decât combustibilii minerali: în martie și aprilie 2022, surplusurile lunare au fost de aproximativ 5 miliarde de dolari – o creștere de aproximativ 10 miliarde de dolari/lună față de perioada antebelică. Aceasta a scăzut cumva până în iunie 2022.

De la creșterea totală de 60,1 miliarde de dolari din trimestrul II 2021 până în trimestrul II 2022 a excedentului comercial al Rusiei cu cele 34 de țări, combustibilii minerali au reprezentat 29,4 miliarde de dolari, în timp ce alte bunuri decât combustibilii minerali au reprezentat 30,7 miliarde de dolari. Aproape jumătate dintre acestea din urmă au rezultat din scăderea vânzărilor de către cele 34 de țări a mașinilor și echipamentelor de transport către Rusia, ceea ce probabil va submina capacitatea Rusiei de a realiza produse tehnologice avansate, inclusiv echipamente militare.

Exporturile rusești către cele 34 de țări au crescut constant până în martie 2022, urmate de o scădere considerabilă.

Scăderea importurilor rusești a fost mult mai dramatică: valoarea medie în martie-iunie 2022 a fost doar jumătate din valoarea medie ultimelor patru luni. Importurile Rusiei din fiecare țară, inclusiv din China, au scăzut substanțial. Acest lucru a afectat toate categoriile majore de produse. Totuși, în mai și iunie 2022, a existat o oarecare redresare (cu excepția importurilor Rusiei din SUA, care au continuat să scadă). Cea mai puternică revenire a fost înregistrată în exporturile Turciei către Rusia, care în iunie 2022 au depășit nivelurile de dinainte de război.

Scăderea mult mai mare a importurilor de combustibili nefosili din Rusia decât a exporturilor sale de aceste bunuri ar putea reflecta sancțiuni (deși majoritatea sancțiunilor nu au avut efect imediat). Ar putea reflecta, de asemenea, dificultățile pe care le întâmpină companiile rusești în a plăti importurile, parțial pentru că mai multe bănci ruse au fost sancționate, ceea ce face mai dificil pentru clienții lor să efectueze plăți în străinătate și, parțial, pentru că, de la începutul războiului, companiile rusești trebuie să convertească 80% (recent redus la 50%) din veniturile valutare în ruble la Banca Rusiei. Activitățile reduse ale companiilor străine în Rusia ar fi putut contribui, de asemenea, la scăderea importurilor rusești, la fel ca și deprecierea substanțială inițială a rublei ruse.

Revenirea importurilor Rusiei în mai și iunie 2022 ar fi putut fi ajutată de redresarea și stabilitatea relativă a rublei și de faptul că unele companii au mers inițial mai departe decât sancțiunile în oprirea afacerilor cu Rusia. Cu o mai bună înțelegere a sancțiunilor, unele activități au fost reluate.

Sancțiunile au inclus interdicții de către mai multe țări de a exporta în Rusia bunuri strategice, inclusiv bunuri și componente de înaltă tehnologie pentru utilizare în electronice, telecomunicații, aerospațial și rafinarea petrolului, printre alte sectoare. Sancțiunile SUA se aplică nu numai mărfurilor exportate de companiile americane, ci și bunurilor produse în altă parte folosind tehnologiile SUA. Natura extrateritorială a sancțiunilor SUA ar putea explica scăderea generalizată a importurilor Rusiei începând cu martie 2022, chiar și din țări care nu au aplicat sancțiuni.

Scăderea importurilor Rusiei din cele 34 de țări din februarie până în iunie 2022 a fost de 31% pentru toate bunurile, dar de 59% pentru categoriile de produse SITC cu cinci cifre de 2 cifre care includ produse sancționate. Astfel, importurile Rusiei de produse sancționate au scăzut mult mai mult decât importurile de alte produse, ceea ce sugerează că sancțiunile au influențat fluxurile comerciale.

În mod surprinzător, importurile Rusiei din cele cinci categorii de produse din UE, SUA, Marea Britanie, Japonia și Coreea de Sud, care au impus sancțiuni, au scăzut cu 76% din februarie până în iunie 2022. Dar din China, India și Turcia, care nu au impus sancțiuni, scăderea a fost de doar 26%. A existat chiar și o creștere semnificativă a importurilor Rusiei din Turcia în aproape toate categoriile de produse.

SUA, UE și Regatul Unit au anunțat planuri de a elimina treptat sursele rusești de energie, iar exporturile de combustibili minerali din Rusia către SUA și Marea Britanie au scăzut la zero până în mai și, respectiv, iunie. Exporturile de gaze rusești către UE s-au redus, dar tendința este mai puțin clară pentru cărbune și petrol. UE nu a introdus limite pentru gazul rusesc, dar reducerile de aprovizionare explică această scădere. Fluctuația exporturilor rusești de petrol și cărbune către UE poate sugera încercări de a compensa, pe termen scurt, deficitele din alte surse de energie înainte de termenele limită pentru eliminarea treptată a cărbunelui (august 2022) și a petrolului și a produselor petroliere (decembrie 2022), cu excepții pentru țițeiul prin conducte și pentru Bulgaria și Croația.

Defalcarea exporturilor de combustibili minerali ale Rusiei către cele 34 de țări permite identificarea efectelor recente de deviere a comerțului. Exporturile de combustibili minerali ale Rusiei către UE au scăzut de la un vârf din februarie 2022. Scăderea a fost mai rapidă decât scăderea generală a exporturilor rusești de combustibili minerali; astfel ponderea UE a scăzut de la 62% la 52% (din februarie până în iunie). Între timp, s-a înregistrat o creștere semnificativă atât a cantității, cât și a ponderii acestor exporturi către China și, mai ales, către India. SUA și Marea Britanie au eliminat complet combustibilii fosili proveniți din Rusia, iar Coreea de Sud și Japonia au fost pe o tendință de scădere de la începutul războiului.

În ceea ce privește schimbările în destinația mărfurilor rusești, altele decât combustibilii minerali, a existat o creștere clară a ponderii totale a Turciei (de la 21% în februarie 2022 la aproximativ 31% în iunie), în timp ce exporturile Rusiei în Marea Britanie s-au oprit aproape complet. Cota exporturilor rusești către SUA, UE, Japonia și Coreea de Sud au scăzut, de asemenea, din martie 2022.

Articol de Zsolt Darvas și Catarina Martins pentru Bruegel.com

 

Despre Marius Giurgea

Verificați și

Ucraina caută țapi ispășitori în România

Legislația, promovată de experții ucraineni și adoptată de guvernul de la Kiev, de interzicere a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.