Gestionarea eficientă a deșeurilor poate ajuta UE să reducă consumul de gaze naturale cu 15% și să își implementeze planul REPowerEU, a spus Asociația Europeană pentru Managementul Deșeurilor (FEAD), potrivit Balkan Energy News.
Potrivit FEAD, sectorul de gestionare a deșeurilor a ajuns deja la capacitatea maximă de producere și economisire a energiei.
Organizația a spus că membrii săi ar putea juca un rol fundamental în efortul Uniunii Europene de a pune capăt dependenței de combustibilii fosili ruși și de a aborda criza climatică. Acesta a menționat că sectorul efectuează operațiuni de reciclare și valorificare și produce căldură și energie prin incinerare și digestie anaerobă.
În acest fel, economisește resurse materiale, energie și emisii de CO2 evitând extracția, procesarea și utilizarea materiilor prime virgine și a combustibililor fosili și oferind o sursă locală, fiabilă și sigură, a spus FEAD.
Sectorul de gestionare a deșeurilor este aproape neutru în CO2 și va deveni un economisitor net de CO2.
Potrivit asociației, centralele europene de transformare a deșeurilor în energie pot furniza în prezent 18 milioane de oameni cu energie electrică și 15,2 milioane de locuitori cu căldură.
Sectorul de gestionare a deșeurilor este aproape neutru în ceea ce privește emisiile de CO2 și va deveni un economisitor net de CO2 cu un potențial uriaș de evitare, a subliniat FEAD. Cu toate acestea, a cerut „contribuții pozitive” pentru a-și îndeplini rolul și pentru a atinge capacitățile depline.
În special, FEAD a solicitat păstrarea statutului deșeurilor biodegradabile în Directiva privind energia regenerabilă, recunoașterea recuperării energiei din deșeurile colectate selectiv, reziduale, nepericuloase în taxonomia UE și punerea în aplicare a măsurilor care încurajează piețele de recuperare și reciclare. în UE.
Peter Kurth, președintele FEAD, a declarat că sectorul european de gestionare a deșeurilor are un rol de jucat în procesul de decarbonizare și în evitarea arderii combustibililor fosili și a utilizării materiilor prime virgine.
„Are un rol de jucat în promovarea unei economii circulare prin producerea de materii prime secundare și tratarea în siguranță a deșeurilor nereciclabile; și are un rol de jucat în independența energetică a UE prin furnizarea de energie dintr-o sursă locală, fiabilă și sigură”, a adăugat el.