fbpx

Criza grâului mai are de așteptat

În urmă cu nu mai mult de șase luni au început să apară din ce în ce mai multe informații și declarații legate de o criză a alimentelor. Argumentele invocate pentru această penurie vizau scumpirea îngrășămintelor, pe fondul creșterii prețului la gaze, problemele din lanțurile de distribuție, dar cel mai important era războiul declanșat de Rusia contra Ucrainei.

Cele două țări est-europene reprezintă doi dintre cei mai mari producători de cereale din lume, drept pentru care implicația evidentă și imediată o constituia un deficit masiv pe piața de grâu. Rusia și Ucraina exportă cam 25% din necesarul de grâu de pe piața mondială, iar în urma sancțiunilor impuse Rusiei și a războiului care afectează Ucraina, pentru mulți a fost destul de clar că va exista un deficit serios de grâu. Totuși, calculul de pe hârtie, fără să fie greșit, arată doar o față a problemei, care a indus serios în eroare piețele.

Conform Departamentului de Stat pentru Agricultură, producția de grâu din Ucraina reprezintă doar 3% din totalul producției mondiale, însă datorită geografiei acelei țări, există un surplus constant și consistent de grâu, ceea ce face Ucraina unul din cei mai mari exportatori. Cu alte cuvinte, producția de grâu care trebuie suplinită nu este de 25% din producția mondială, ci mult mai puțin.

Aceasta ar putea părea doar o speculație teoretică, mai ales în lumina declarațiilor atâtor și atâtor oficiali, care anunțau fără îndoială și echivoc o criză de proporții a alimentelor, o nouă  Primăvară Arabă, valuri de imigranți, șamd. Dar dacă ne uităm pe prețurile futures ale grâului de la bursa de cereale observăm că piețele tind să dezmintă categoric această inflamație și sunt mult mai calme decât s-ar fi așteptat cineva în urmă cu câteva luni.

Cu o lună înainte de invazia rusă din Ucraina, prețul futures al grâului a deschis la 8 dolari/bușel (aproximativ 27 kg de grâu). De atunci prețul grâului a tot urcat până când a ajuns la începutul lui martie la 13 dolari/bușel, iar cele mai negre temeri păreau a se adeveri.  Totuși, cine aruncă o privire pe graficul prețului grâului va observa că de la jumătatea lunii mai prețul a început o coborâre accentuată și constantă, astfel încât pe 6 iulie prețul a scăzut la 7 dolari/bușel, chiar mai jos un pic decât prețul de dinaintea invaziei rusești în Ucraina. Și trebuie neapărat să precizăm că această scădere impresionantă, aproape la jumătate față de maximul din luna martie, a avut loc înainte ca Rusia și Ucraina să semneze, sub patronajul Turciei, un acord pentru exportul în siguranță al grânelor.

Practic, în pofida tuturor problemelor locale (război, secetă, prețul îngrășămintelor) anul acesta nu este de așteptat nicio criză a grâului, iar acest lucru este afirmat chiar de Departamentul de Stat pentru Agricultură.

„Perspectiva pentru 2022/2023 pentru piața de grâu este de mai puține livrări, consum redus, exporturi și rezerve mai mari.  Livrările sunt mai mici cu 1,1 milioane tone, pe măsură ce producția mai scăzute este compensată de rezervele mai mari (…)

Comerțul global cu grâu în 2022/2023 va fi mai mare cu 0,9 milioane tone, deoarece exporturile mai mici din Argentina și UE vor fi mai mult decât compensate de exporturile mai mari din Canada și Statele Unite.”

După cum remarca un comentator, față de anul trecut producția va fi în 2022 mai mică cu 0,1%, dar exporturile globale vor crește cu 0,4%.

În altă ordine de idei, multă lume a anticipat probleme serioase în Orientul Mijlociu și în Africa de Nord, zone care importau cantități însemnate de grâne din Ucraina. Doar că spre deosebire de alte dăți, tura aceasta țările din zonă au avut timp să-și facă provizii sau să caute alternative pe piața mondială. Un exemplu relevant îl reprezintă Egiptul, țara cu cea mai mare dependență de grânele rusești și ucrainiene. Dar în realitate, doar 10% din consumul egiptean de grâu provenea din Ucraina. Cât privește importul din Rusia, autoritățile de la Cairo cel mai probabil vor putea importa fără probleme grâu rusesc, fără a mai menționa faptul că în februarie anunțau încă dinainte de o scădere a grâului că au rezerve pentru cel puțin nouă luni.

Nu este exclus ca prețul grâului să mai crească. În fond, toate produsele au cunoscut creșteri de prețuri pe fondul tipăririi nesăbuite de bani de către băncile centrale. Dar ceea ce pare mai mult decât cert este faptul că măcar anul acesta nu vom avea o criză semnificativă a grâului.

 

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.