fbpx

Proiectul de modificare a Codului Fiscal a fost pus în dezbatere publică

Proiectul de modificare a Codului Fiscal a fost pus în dezbatere publică, Ministerul de Finanțe publicând documentul, luni seara, pe pagina sa oficială de internet. Se au în vedere modificări privind impozitului pe dividende și pe veniturile microîntreprinderilor, în zona impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii, precum și a TVA.

Potrivit documentului, impozitul pe dividende ar urma să crească de la 5% la 8%, pragul veniturilor până la care o companie este considerată microîntreprindere va scădea, iar în ceea ce priveşte impozitarea microîntreprinderilor, proiectul propune reducerea plafonului veniturilor obţinute în anul precedent, de la un milion de euro la 500.000 euro, dar şi instituirea condiţiei ca microîntreprinderea să aibă cel puţin un salariat.

Mai este vizată, totodată, majorarea accizelor pentru ţigarete și creşterea la 9% a TVA pentru băuturile băuturilor nealcoolice care conţin adaos de zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate.

Tot în sfera TVA, se propune ca începând cu data de 1 ianuarie 2023, cota de TVA să crească de la 5% la 9%, atât pentru livrarea de alimente, inclusiv băuturi, destinate consumului uman şi animal, cât şi pentru serviciile de restaurant şi de catering şi pentru activităţile de cazare hotelieră.

Proiectul elimină posibilitatea de opţiune pentru aplicarea impozitului pe profit în situaţia în care erau îndeplinite condiţiile legate de valoarea capitalului social şi a numărului de salariaţi.

Documente:

AICI: Proiectul de modificare a Codului Fiscal

AICI: Nota de fundamentare modificare Cod Fiscal

 

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Exim Banca Românească continuă programul „Noua Casă”

Exim Banca Românească continuă și în acest an programul guvernamental „Noua Casă” astfel că primește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.