fbpx

Rusia, cel mai mare furnizor de petrol al Chinei

Rusia a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, deoarece Moscova a vândut ţiţei la preţ redus Beijingului, pe fondul sancţiunilor impuse în urma războiului declanşat în Ucraina, relatează BBC, potrivit News.ro. 

Importurile de petrol rusesc au crescut cu 55% faţă de anul precedent, până la un nivel record în mai. Astfel, Rusia a devenit cel mai important furnizor de petrol al Chinei, în locul Arabiei Saudite.

China a intensificat achiziţiile de petrol rusesc, în ciuda cererii reduse în contextul restricţiilor impuse pentru a menţine sub control pandemia de coronavirus şi de tendinţa descendentă a economiei.

În luna februarie, China şi Rusia au anunţat că prietenia lor nu are ”limită”.

De asemenea, companiile chineze, inclusiv gigantul petrolier Sinopec şi Zhenhua Oil, administrată de stat, şi-au mărit achiziţiile de ţiţei rusesc în ultimele luni, după ce li s-au oferit reduceri mari, deoarece clienţii din Europa şi SUA au evitat energia provenită din Rusia, în conformitate cu sancţiunile impuse pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Importurile în China, care includ livrările prin conducta din Oceanul Pacific de Est Siberia (ESPO) şi transporturile pe mare, au ajuns la aproximativ 8,42 milioane de tone luna trecută, potrivit datelor Administraţiei Generale a Vămilor din China.

Aşadar, Arabia Saudită – fosta cea mai mare sursă de petrol brut a Chinei – a ajuns pe locul doi, cu 7,82 milioane de tone.

În luna martie, SUA şi Marea Britanie au anunţat că vor impune un embargo asupra petrolului rusesc. În acelaşi timp, Uniunea Europeană depune eforturi să pună capăt dependenţei de gazul rusesc, iar Occidentul aplică sancţiuni economice suplimentare Rusiei, ca răspuns la invazia lansată asupra Ucrainei.

Despre Ioana Popa

Verificați și

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.