fbpx

Gazprom suspendă livrările de gaze naturale către unul dintre principalii furnizori din Olanda, care a refuzat să plătească în ruble

Gazprom suspendă, începând de marţi, livrări către furnizorul GasTerra, deţinut în parte de către statul olandez, în urma refuzului acestuia de a plăti în ruble, anunţă firma olandeză, relatează AFP, notează News.ro.

”Gazprom a anunţat că întrerupe aprovizionarea începând de la 31 mai”, a anunţat într-un comunicat, luni, GasTerra, subliniind că a ”anticipat acest lucru şi a cumpărat dn altă parte”.

După lansarea invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, şi impunerea unor sancţiuni occidentale Moscovei, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut, la 31 martie, cumpărătorilor de gaze naturale ruseşti din ţări ”neprietene” să plătească în ruble, în conturi din Rusia, altfel aprovozionarea urmând să fie întreruptă.

”GasTerra a îndemnat în mai multe rânduri Gazprom să-i respecte structura de plată şi obligaţiile de livrare convenite prin contract, din nefericire în zadar”, anunţă întreprinderea.

”GasTerra nu se conformează cerinţelor de plată”, anunţă compania, subliniind că acest lucru ar prezenta ”riscul încălcării sancţiunilor elaborate de UE”, dar şi ”riscuri financiare şi operaţionale”.

În urma deciziei gigantului rus, două miliarde de metri cubi de gaze naturale urmează să nu mai fie furnizate Olandei, până în octombrie, precizează GasTerra, care insistă că a ”anticipat acest lucru şi a cumpărat gaze naturale din altă parte”.

GasTerra aparţine giganţilor energetici Shell şi Esso, societăţii olandeze în domeniul gazelor naturale EBN şi statului olandez, care deţine 10%.

Guvernul olandez a anunţat că ”înţelege” decizia GasTerra de a nu se conforma cererii ”unilaterale” a Gazprom.

”Această decizie nu are nicio consecinţă asupra aprovizinării fzice cu gaze naturale a gospodăriilor olandeze”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter ministrul Mediului şi Energiei Rob Jetten.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.