fbpx

Economia românească va fi evaluată de o delegaţie a FMI

În perioada 30 mai – 10 iunie, o delegație a Fondului Monetar Internaţional se va afla la București  pentru analiza anuală a economiei româneşti cunoscută sub denumirea de Consultare pe Articolul IV.

Echipa, condusă de şeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, va discuta cu autorităţile române despre politicile şi evoluţiile economice, fiind organizate întâlniri cu oficiali de la Ministerul Finanţelor, Banca Naţională a României, alte agenţii guvernamentale, precum şi cu reprezentanţi din sectorul privat şi ONG-uri, potrivit comunicatului FMI.

FMI este o instituţie financiară internaţională care reuneşte 190 de ţări membre, înfiinţată în 1945, în urma Conferinţei monetare şi financiare a Naţiunilor Unite de la Bretton Woods (SUA). FMI are ca principale obiective promovarea cooperării monetare internaţionale, facilitarea expansiunii şi creşterii echilibrate a comerţului internaţional, promovarea stabilităţii cursurilor de schimb, furnizarea de asistenţă în scopul creării unui sistem multilateral de plăţi şi punerea la dispoziţie a resurselor sale ţărilor membre care se confruntă cu dezechilibre ale balanţei de plăţi. În atingerea acestor obiective, FMI îndeplineşte 3 funcţii principale: supraveghere, creditare şi asistenţă tehnică.

România este membră a FMI din anul 1972 și face parte din grupa de ţări (constituenţă) care include: Armenia, Belgia, Bulgaria, Bosnia Herțegovina, Cipru, Croația, Georgia, Israel, Luxemburg, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Olanda, Ucraina și Andorra.

În calitate de stat membru, deși în prezent nu are în derulare un acord de finanţare cu FMI, România furnizează acestuia informaţii şi participă la consultări anuale cu această instituţie, în conformitate cu prevederile Articolului IV al Statutului FMI, în urma cărora instituția elaborează un raport de țară.

 

About Raluca Vasiliu

Check Also

GHIDUL NOUA CASĂ 2024 – Toate informațiile esențiale la un click distanță!

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) vine în întâmpinarea potențialilor beneficiari ai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.