fbpx
foto: Agerpres

Serbia a convenit cu Rusia prelungirea contractului pentru furnizarea de gaze

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat duminică că a convenit un nou contract de furnizare de gaze pe trei ani într-o convorbire telefonică cu președintele rus, Vladimir Putin, notează Reuters.

„Nu pot vorbi despre preț acum, toate detaliile vor fi convenite cu Gazprom”, a spus Vucic reporterilor. Vucic a mai subliniat că Serbia a convenit cu Putin ca prețul gazului va fi legat de prețul petrolului, dar nu a detaliat. Contractul de 10 ani pentru furnizare de gaze pe care Serbia îl are cu Gazprom expiră mâine, pe 31 mai.

Președintele Serbiei a mai spus că a discutat cu Putin despre extinderea spațiului de stocare a gazelor în țara balcanică.

„Putin a spus să-l sun dacă simt că mai este ceva de discutat”, a spus Vucic, cel mai apropiat aliat al lui Putin în Europa.

Serbia, care își propune să adere la Uniunea Europeană, a fost supusă recent presiuni din partea țărilor din Occident pentru a-și alinia politica externă la cea a Blocului Comunitar și a impune sancțiuni Rusiei.

În 2008, țara balcanică și-a pus sectoarele de gaze și petrol în mâinile companiilor rusești. Gazprom Neft și Gazprom dețin împreună un pachet majoritar de acțiuni în singura companie petrolieră a țării, în timp ce Gazprom este acționar majoritar la singura unitate de stocare a gazelor din țară.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.