Președintele Comisiei pentru Energie din Parlamentul European, MEP Cristian Bușoi (PPE, RO, a reacționat miercuri la noile propuneri care vizează abordarea crizei energetice declanșate de agresiunea rusă asupra Ucrainei.
Comisia Europeană a prezentat Planul REPowerEU, ca răspuns la perturbarea pieței globale de energie cauzată de invazia Ucrainei de către Rusia.
„Acționând împreună, vom reuși să scăpăm de dependența energetică față de Rusia. În același timp, trebuie să ne asigurăm că nu creăm o prăpastie cu cetățenii pentru care creșterea prețurilor la energie are un impact considerabil asupra nivelului de trai. De asemenea, va trebui să susținem afacerile care se confruntă deja cu lanțuri de aprovizionare perturbate și să ne asigurăm că propunerile publicate oferă oportunități pentru acestea”, a declarat miercuri președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie, Cristian Bușoi (PPE, RO).
„De asemenea, cred că cerința de a lupta împotriva schimbărilor climatice, dacă este abordată într-un spirit de solidaritate, face parte din soluția la toate aceste provocări. Scopul nostru este să avem energie curată și să asigurăm aprovizionarea sigură cu energie. Acest lucru nu se exclude reciproc, dimpotrivă”, a adăugat el.
Prezentat miercuri de Comisia Europeană, Planul RepowerEU urmărește să abordeze dubla urgență de a transforma sistemul energetic al Europei: eliminarea dependenței UE de combustibilii fosili ruși, care sunt folosiți ca armă economică și politică și costă contribuabilii europeni aproape 100 de miliarde de euro pe an și abordarea crizei climatice.
În paralel, Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie a Parlamentului European lucrează la mai multe planuri legislative care vizează asigurarea aprovizionării cu energie a Europei și îndeplinirea obiectivelor Pactului ecologic al UE. Este vorba despre o legislație pentru reumplerea capacităților de stocare a gazelor în Europa înainte de iarna viitoare, Pachetul de hidrogen și gaz decarbonizat, un regulament și o directivă, Directiva energiei regenerabile și Directiva privind eficiența energetică .