Uniunea Europeană va încerca să intensifice cooperarea cu țările africane pentru a ajuta la înlocuirea importurilor de gaz natural rusesc și la reducerea dependenței de Moscova cu aproape două treimi în acest an, notează Bloomberg.
Țările din Africa, în special din partea de vest a continentului, cum ar fi Nigeria, Senegal și Angola, oferă un potențial neexploatat în mare măsură pentru gaze naturale lichefiate, potrivit unui proiect de document UE citat de Bloomberg News. Comunicarea privind angajamentul energetic extern urmează să fie adoptată de Comisia Europeană la sfârșitul acestei luni, ca parte a unui pachet de implementare a planului UE de a reduce dependența energetică de Moscova.
Blocul celor 27 de națiuni vrea să se îndepărteze de cel mai mare furnizor al său după ce președintele Vladimir Putin a invadat Ucraina. Proiectul său de strategie energetică urmărește, de asemenea, să pregătească regiunea pentru importuri de 10 milioane de tone de hidrogen regenerabil până în 2030, pentru a ajuta la înlocuirea gazului din Rusia, în conformitate cu Green Deal, prin care UE s-a angajat să renunțe la combustibilii fosili și să atingă neutralitatea climatică până la jumătatea secolului.
Planul UE de a crește importurile de GNL cu 50 de miliarde de metri cubi și de a spori cu 10 miliarde de metri cubi transporturile de gaze din conducte din alte țări decât Rusia necesită stabilirea relațiilor cu furnizorii tradiționali pe o nouă bază și extinderea comerțului la noi furnizori emergenti, potrivit documentului.
Pașii cheie includ implementarea integrală a acordului cu SUA pentru livrarea a 15 miliarde de metri cubi de GNL suplimentar în 2022 și aproximativ 50 de miliarde de metri cubi anual până în 2030. Un alt obiectiv este semnarea unui memorandum de înțelegere trilateral cu Egipt și Israel pentru a stimula livrările de GNL către Europa până în vara acestui an.
Blocul intenționează, de asemenea, să sprijine dublarea capacității Coridorului sudic de gaze, care aduce gaze din Azerbaidjan, la 20 de miliarde de metri cubi pe an. Și în timp ce un grup de lucru cu Canada a fost setat să analizeze creșterea livrărilor de gaze în următorii ani, Japonia și Coreea de Sud au redirecționat deja o serie de mărfuri cu GNL către Europa.
„Qatarul este pregătit să faciliteze schimburile cu țările asiatice”, a spus comisia în proiectul de strategie. „În ceea ce privește gazele de conductă, Norvegia și-a crescut deja livrările către Europa și atât Algeria, cât și Azerbaidjan și-au exprimat disponibilitatea de a face acest lucru”.
Executivul UE mai spune că Uniunea trebuie să lucreze pentru a asigura „piețe globale de GNL deschise, flexibile și care funcționează bine”, atât cu marii producători, cum ar fi SUA, Australia și Qatar, cât și cu consumatori, inclusiv China, Japonia și Coreea de Sud.
Achizițiile crescute din Europa, venite pe fondul cererii globale în creștere și prețurilor deja ridicate ale GNL, vor avea un efect asupra comerțului global.
„De asemenea, UE trebuie să trimită pieței semnale consistente pentru a echilibra nevoile pe termen scurt și mediu cu obiectivele pe termen lung”, potrivit documentului. „Toate acestea necesită o politică de gaze mult mai coordonată pentru a exploata piața și greutatea politică a uniunii și pentru a dezvolta un instrument pentru o acțiune comună.”