fbpx

Coaliția de guvernare a prezentat pachetul „Sprijin pentru România”. Ce prevede planul de măsuri în valoare de 17,3 miliarde de lei.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, luni seară, principalele măsuri ale programului „Sprijin pentru România”, adoptat de coaliţia de guvernare pentru a contracara efectele crizei economice. 

„În acest pachet avem măsurile care vizează sprijinirea cu până la 400.000 de euro a companiilor care au suferit sau suferă de pe urma acestor creşteri ale preţurilor la energie sau cele care sunt afectate de contextul regional. Sunt, de asemenea, măsurile care vizează pachetul social. Şi ele vor continua şi în anul viitor. Toate acestea urmează să fie agregate în funcţie de măsurile care urmează să fie luate în continuare la nivelul UE şi bugetul pentru anul viitor. (…) Primele măsuri vor intra în vigoare cel mai devreme la 1 mai. Ele au perioadă de aplicare până la sfârşitul anului. Doar pentru cele care au suport deja programele din fonduri europene, acestea vor continua şi după 31 decembrie 2022”, a declarat premierul, la o conferință de presă alături de liderii coaliției.

Principalele măsuri de urmează a fi implementate

Economie:

 • 300 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru a sprijini IMM-urile care se confruntă cu dificultăţi din cauza efectelor generate de contextul regional. Va fi acordat un ajutor de până la 400.000 de euro per firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de peste 15% la utilităţi. Programul intră în vigoare de la data de 1 iunie.
 • 200 de milioane de euro pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie; acordarea unui ajutor de stat pentru încurajarea investiţiilor în valoare de peste un milion de euro, cu efect important de dezvoltare regională, cu perspective de continuare. Programul intră în vigoare de la 1 mai.
 • 5,2 miliarde de lei  pentru susţinerea investiţiilor publice – ajustarea contractelor de investiţii publice în derulare, finanţate din fonduri naţionale şi europene, măsură ce are în vedere creşterea preţurilor la materiale, manoperă, transport şi utilaje.
 • 300 de milioane de lei vor fi direcţionaţi firmelor de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie – va fi acordată o subvenţie de 0,50 lei/litrul de carburant.

Protejarea locurilor de muncă:

 • Angajaţii în şomaj tehnic vor beneficia de 75% din salariu până la sfârşitul anului, începând cu data de 1 mai, valoarea totală a programului fiind de 450 de milioane de lei.
 • Continuă Programul Kurzarbeit.

Agricultură:

 • 200 de milioane de euro alocate procesării produselor agricole în România, fermierii care fac acest lucru urmând a beneficia de o primă de 10% din valoarea produselor procesate, de la 1 iunie.
 • Un grant în valoare de 300 de milioane de euro capital de lucru pentru fermierii români, termenul până la care se vor încheia contractele de finanţare fiind de 30 iunie.
 • Salariul minim în agricultură și industria alimentară va fi de 3.000 de lei brut, măsura urmând să fie aprobată săptămâna viitoare în Parlament.
 • Capitalizarea cu 100 de milioane de euro a Casei de Comerţ ”Unirea”, integrator de programe naţionale în agricultură, de la data de 1 august.

Protecție socială:

 • Acordarea de vouchere pentru alimente de bază, cu o valoare de 50 de euro, acordatela fiecare două luni pentru familii cu cel puţin doi copii sau monoparentale, cu venit mai mic de 600 de lei/lună; pensionari cu venit mai mic de 1.500 de lei/lună; persoanele cu venit minim garantat; persoanele cu dizabilităţi. Pachetul intră în vigoare începând cu data de 1 iunie.
 • Elevii care primesc bursele sociale vor beneficia de vouchere în valoare de 30 de euro pentru fiecare lună în care sunt organizate cursuri şcolare, pentru cumpărarea de alimente, rechizite şi haine.
 • Salariul minim va fi majorat cu 200 de lei –  creştere voluntară scutită de taxe.
 • Valoarea tichetelor de masă va creşte cu 50%, de la 20,17 de lei la 30 de lei.
 • Norma de hrană pentru pacienţii din spitale şi vârstnicii instituţionalizaţi crește, de la 11 lei pe zi la 22 de lei pe zi.
 • Vor fi majorate drepturile acordate copiilor din sistemul de protecţie specială, inclusiv ale celor cu dizabilităţi care se află în acest sistem, precum şi mamelor din centrele maternale, astfel:  alocaţia zilnică de hrană creşte de la 12 lei la 16 lei pe zi, respectiv de la 16,6 la 22 de lei pe zi, funcţie de vârsta copilului; sumele lunare de care beneficiază copiii şi tinerii din sistemul de protecţie specială pentru unele nevoi personale se majorează de la 28 de lei la 150 de lei; cresc cu 58% sumele acordate anual copiilor şi tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălţăminte şi rechizite, alocaţia lunară de plasament de la 630 de lei la 900 de lei iar în cazul copiilor cu dizabilităţi de la 945 de lei la 1.350 de lei lunar.
 • Extinderea programului de fertilizare in vitro – numărul persoanelor care pot aplica creşte de la 300 la 5.000 în anul 2022.
 • Tinerele familii vor putea beneficia decredit în valoare de maxim 75.000 de lei, garantat în proporţie de 80% de către stat, pentru plata cheltuielilor cu creşa, grădiniţa, şcoala, after school, plata chiriei, avans din achiziţia unei locuinţe.
 • Prin Programul Naţional Student Invest, se vor acorda credite în valoare de maxim 50.000 de lei, în proporţie de 80% garantat de către stat, pentru taxe de studii, publicarea unor cărţi sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studenţeşti.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Chimcomplex România semnează un acord de finanțare pentru o centrală de cogenerare de 108 MW

Producătorul român de produse chimice Chimcomplex Borzești a anunțat joi că a semnat un contract …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.