fbpx

Anchetă privind prețurile antitrust. Verificări neanunțate la birourile Gazprom din Germania

Oficialii Uniunii Europene au inspectat birourile subsidiarelor germane ale Gazprom, ca parte a unei anchete asupra rolului gigantului rusesc al gazului în creșterea fără precedent a prețurilor din Europa, potrivit unor surse oficiale, transmite Bloomberg.

Oficialii europeni au vizitat birourile unor companii precum Gazprom Germania GmbH și Wingas GmbH , care furnizează aproximativ 20% din piața germană, au declarat sursele citate, sub protecția anonimatului.

Controalele au loc în timp ce Europa își intensifică ancheta pentru a stabili dacă comportamentul Gazprom a provocat o creștere a prețurilor la gaze și a accentuat criza energetică a regiunii, au declarat sursele.

Europa se confruntă cu o criză energetică încă de anul trecut, deoarece Gazprom a plafonat livrările suplimentare într-un moment în care stocurile erau deja la cel mai scăzut nivel din mai bine de un deceniu. La începutul acestui an, șeful Agenției Internaționale pentru Energie aacuzat Rusia pentru criza energetică, ce a determinat închiderea mai multor fabrici europene.

Comisia Europeană a confirmat inspecțiile neanunțate în sectorul gazelor naturale, în Germania, dar a refuzat să facă alte comentarii.

Comisia își exprimă îngrijorarea că societățile inspectate ar putea să fi încălcat regulile UE de concurență care interzic abuzul de poziție dominantă. Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă preliminară de investigare a unor practici anticoncurențiale suspectate, se arată într-un comunicat de presă emis de Comisia Europeană.

Funcționarii Comisiei au fost însoțiți de omologii lor din cadrul autorității naționale germane de concurență.

Comisia respectă pe deplin drepturile la apărare în cadrul procedurilor sale antitrust, în special dreptul companiilor de a fi audiate.

Rusia a spus în repetate rânduri că nu poate fi acuzată pentru creșterea prețurilor la gaze în Europa. Gazprom a declarat că îndeplinește în totalitate cererile cumpărătorilor, o declarație confirmată și de utilitățile europene. Politicile UE, inclusiv oprirea procesului de autorizare pentru gazoductul Nord Stream 2, ar trebui învinuite, a declarat săptămâna trecută vicepremierul rus Alexander Novak, făcând ecou comentarii similare făcute de președintele Vladimir Putin anul trecut.

Comisia a refuzat să comenteze. Un purtător de cuvânt al Gazprom Germania a declarat că compania nu poate comenta nicio anchetă sau vizite efectuate de autoritățile de reglementare și autorități, în timp ce Wingas a refuzat să comenteze.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.