fbpx

Germania avertizează cu privire la o posibilă raționalizare a gazelor

Germania anunță că s-ar putea confrunta, în curând, cu o urgență a gazelor naturale. Cea mai mare economie a Europei se pregătește pentru riscul unei întreruperi complete a aprovizionării din Rusia, transmite CNBC.

Kremlinul a cerut în repetate rânduri ca țările așa-zise „neprietenoase” să plătească în ruble pentru gaz, referindu-se la cei din spatele sancțiunilor economice grele menite să izoleze Rusia din cauza atacului său neprovocat în Ucraina.

G-7, care induce Germania, a respins această cerere. Majoritatea țărilor plătesc în prezent pentru gazul rusesc în euro sau dolari.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat miercuri că măsura de „avertizare timpurie” a fost prima dintre cele trei etape și nu implică încă o intervenție a statului pentru raționalizarea furnizării de gaze.

Cu toate acestea, Habeck a cerut consumatorilor și companiilor să reducă consumul, spunând într-o conferință de presă că reducerea consumului de energie este un ajutor atât pentru Germania, cât și pentru Ucraina.

„Suntem într-o situație în care trebuie să spun clar că fiecare kilowatt oră de energie economisit ajută și de aceea aș dori să îmbin declanșarea nivelului de avertizare timpurie pentru livrările de gaze cu un apel la ajutor pentru companii și consumatori privați. ”, a spus Habeck, conform unei traduceri a radiodifuzorului german Deutsche Welle.

„Ajuți Germania, ajuți Ucraina, atunci când reduceți consumul de gaz sau energie în general.”

Dependența țărilor europene de exporturile rusești de energie a fost pusă în centrul atenției de când Kremlinul și-a lansat invazia pe 24 februarie, provocând un val de măsuri economice punitive din partea SUA și a aliaților internaționali.

Conflictul a declanșat o criză umanitară devastatoare și a transmis unde de șoc pe piețele financiare.

Prețul gazului în prima lună la hub-ul olandez TTF, un etalon european pentru tranzacționarea gazelor naturale, s-a tranzacționat miercuri cu peste 11%, la 120,5 euro (134 USD) pe megawat-oră, potrivit Intercontinental Exchange din New York.

Indicele TTF pentru luna viitoare s-a tranzacționat la niveluri ridicate în ultimele săptămâni, parțial din cauza preocupărilor geopolitice persistente.

Aprovizionarea Germaniei au fost protejată pentru moment, a spus Habeck, înainte de a adăuga că guvernul monitorizează îndeaproape fluxurile de aprovizionare cu operatorii de pe piață.

„Cu toate acestea, trebuie să ne intensificăm măsurile preventive pentru a fi pregătiți să facem față oricărei escalade a Rusiei”, a spus Habeck. „Anunțul nivelului de avertizare timpurie înseamnă că s-a reunit o echipă de criză.”

Ministerul Energiei al Germaniei a declarat că echipa sa de criză se va întâlni regulat pentru a monitoriza situația și că este în contact permanent cu Comisia Europeană.

Aprovizionarea generală către toți consumatorii germani de gaz este asigurată în prezent, a spus ministerul, iar pe piețe este disponibil suficient gaz.

„Cu efect imediat, toți consumatorii de gaze – de la industrie la gospodării – sunt chemați să-și reducă consumul cât de mult pot”, a spus ministerul într-un comunicat.

Habeck a spus că Germania, care a importat aproximativ 55% din aprovizionarea cu gaze din Rusia anul trecut, nu va putea obține independența deplină față de Moscova înainte de jumătatea anului 2024.

Klaus Mueller, șeful autorității germane de reglementare a rețelelor Bundesnetzagentur, a declarat pe Twitter că avertizarea timpurie va ajuta Germania și Uniunea Europeană să evite deteriorarea aprovizionării cu gaze. Mueller le-a cerut consumatorilor și liderilor din industrie să se pregătească pentru „toate scenariile”.

Uniunea Europeană primește aproximativ 40% din gazul său prin conducte rusești, iar câteva dintre ele trec prin Ucraina.

Despre Ioana Popa

Verificați și

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.