Țările din Balcanii de Vest se vor putea alătura platformei Uniunii Europene pentru achiziții comune voluntare de gaz și hidrogen, conform unei decizii a Consiliul European, transmite Balkan Energy News. Moldova, Ucraina și Georgia, de asemenea, țări din afara UE, se pot alătura mecanismului.
Decizia privind achizițiile comune voluntare de energie a fost luată de liderii UE pe fondul crizei energetice pentru a stabiliza prețurile la gaze și a reduce dependența de gazul rusesc, au declarat oficialii europeni.
Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a declarat că acordul privind achizițiile comune voluntare de gaz și hidrogen va permite puterea de negociere colectivă. În loc să ne depășim unii pe alții și să creștem criza, „ne vom pune în comun cererea”, a subliniat ea.
„În primul rând, trebuie să ne uităm la cauzele fundamentale ale prețurilor ridicate la energie electrică, iar acesta este în mare parte prețuri ridicate și volatile ale gazelor. Mixul energetic și situația concretă a statelor membre sunt foarte diferite, dar trebuie să lucrăm împreună pentru a ne trage din greutate și de aceea susțin o abordare europeană puternică. Dacă ne uităm la piața de gaze, la piața gazelor din conducte, 75% din piața globală a conductelor de gaz este piața europeană, așa că avem o putere de cumpărare enormă”, a spus Von der Leyen.
La reuniunea Consiliului European din 24 și 25 martie, participanții s-au concentrat asupra prețurilor ridicate la petrol, gaze și energie. Ei au luat în considerare, de asemenea, opţiunea de a suspenda importurile de gaze şi petrol din Rusia .
Liderii UE au convenit că reumplerea depozitelor de gaze în întreaga Uniune ar trebui să înceapă cât mai curând posibil. Rusia a anunțat că va primi plăți pentru gaze naturale în ruble începând cu 31 martie.
Sancțiunile UE împotriva Rusiei includ interzicerea exportului de mărfuri în țară, precum și a tehnologiei în sectorul de rafinare a petrolului și interzicerea investițiilor noi în sectorul energetic rus.
Până la sfârșitul lunii mai, Comisia Europeană ar trebui să prezinte un plan cuprinzător și ambițios de răspuns la criza energetică, care să ia în considerare circumstanțele naționale și mixurile energetice ale statelor membre, au concluzionat liderii UE la întâlnirea de la Bruxelles.
Liderii UE au declarat că platforma comună de cumpărare va fi deschisă țărilor din Balcanii de Vest și celor trei parteneri estici asociați: Moldova, Ucraina și Georgia.
Uniunea Europeană va continua coordonarea cu partenerii internaționali pentru a atenua creșterea prețurilor la energie, a spus Comisia Europeană.
Statele membre și comisia vor finaliza și îmbunătăți de urgență interconexiunile în UE și vor stabili mecanismele necesare de solidaritate și compensare, se arată în comunicat.
Comisia a subliniat că securitatea energetică și neutralitatea climatică pot fi atinse numai dacă Uniunea Europeană se bazează pe o piață internă a energiei electrice puternică și complet interconectată și pe o piață a carbonului, care funcționează bine.
Liderii UE au îndemnat Comisia Europeană să prezinte propuneri pentru a limita prețurile excesive la energie electrică, pentru a păstra integritatea pieței unice și a securității aprovizionării, a asigura stocarea gazelor, a menține stimulente pentru o tranziție ecologică.