Deutsche Bank a declarat că nu se retrage complet din Rusia, stârnind furia investitorilor și contrastând cu băncile de pe Wall Street, care rup legăturile cu Federația din cauza invaziei Ucrainei, transmite Reuters.
Băncile și administratorii de active s-au alăturat multor alte companii occidentale pentru a se retrage din Rusia, după o serie de sancțiuni asupra țării.
„Suntem adesea întrebați de ce nu ne retragem complet din Rusia. Răspunsul este că acest lucru ar fi împotriva valorilor noastre”, a declarat șeful executiv Christian Sewing într-o notă adresată personalului Deutsche Bank joi.
El a adăugat că „nu ar fi lucrul corect de făcut în ceea ce privește gestionarea acelor relații cu clienții și ajutându-i să-și gestioneze situația”.
Bill Browder, un investitor care face campanie pentru demascarea corupției, a spus că, rămânând în Rusia, cea mai mare bancă a Germaniei „este complet în dezacord cu comunitatea internațională de afaceri și va crea reacții, pierde reputația și afaceri în Occident”.
Forțele ruse care se apropie de Kiev se regrupau la nord-vest de capitala Ucrainei, au arătat vineri imagini din satelit, iar Marea Britanie a spus că Moscova ar putea acum să planifice un atac asupra orașului în câteva zile.
Rusia numește acțiunile sale în Ucraina o „operațiune specială”.
„Poate că DB trebuie să arunce o privire nouă asupra propriului cadru ESG (de mediu, social, guvernanță)”, a spus Tim Ash, strateg senior al piețelor emergente la BlueBay Asset Management.
Goldman Sachs Group Ing și JPMorgan Chase au devenit săptămâna aceasta primele bănci din SUA care au suspendat afacerile în Rusia.
Goldman Sachs, care are o expunere de credit în Rusia de 650 de milioane de dolari, a declarat joi că își va înceta activitatea acolo. Orice pierdere ar fi „imaterială”, potrivit unei surse familiare cu situația.
JPMorgan a mai spus că „rezolva în mod activ afacerile rusești” și nu urmărește nicio afacere nouă acolo.
JPMorgan are aproximativ 160 de angajați la Moscova. Banca nu a enumerat Rusia în primele 20 de țări unde are cea mai mare expunere, în cele mai recente dosare.
Cei mai mari brokeri de asigurări din lume Marsh și Aon au mai declarat joi că încetează operațiunile în Rusia.
Deutsche Bank a declarat la începutul acestei săptămâni că expunerea sa la riscul de credit față de Rusia și Ucraina a fost de 2,9 miliarde de euro (3,18 miliarde de dolari) și că și-a redus și mai mult expunerea în Rusia în ultimele două săptămâni.
Credit Suisse , UniCredit din Italia (CRDI.MI ) și BNP Paribas din Franța au dezvăluit, de asemenea, riscul Rusiei în valoare de miliarde de euro.
„Majoritatea băncilor europene aplică cele mai stricte sancțiuni și chiar merg mai departe, încercând să facă ceea ce este corect și ce trebuie făcut”, a declarat Ana Botin, președinte al Federației Bancare Europene și președinte executiv al Santander într-un interviu cu ziarul spaniol El Mundo publicat vineri.
În timp ce potențialele pierderi în rândul creditorilor europeni majori nu sunt suficient de mari pentru a le amenința stabilitatea, analiștii și investitorii se tem că le-ar putea derai planurile de redresare și ar putea opri plățile către acționari.
Totuși, acțiunile bancare europene au avut o amânare săptămâna aceasta, recuperând unele dintre pierderile lor puternice înregistrate de la invazie.