Deputații europeni se reunesc în perioada 7 – 10 martie, la Strasbourg în Plenul Parlamentului European. Războiul din Ucraina, combaterea ingerințelor străine, Ziua Internațională a Femeii și condiționalitatea privind statul de drept, sunt principalele subiecte de pe agenda dezbaterilor, potrivit mai multor comunicare de presă ale Parlamentului.
Război în Ucraina: plenul va evalua situația și abordarea UE la criza refugiaților
Deputații vor trece în revistă repercusiunile invaziei Ucrainei de către Rusia și vor discuta despre modul de gestionare a numărului tot mai mare de ucraineni care fug din calea războiului. Marți după-amiază, plenul va dezbate cu reprezentanții Consiliului și ai Comisiei deteriorarea situației refugiaților ca urmare a invaziei rusești.
Potrivit UNHCR (agenția pentru refugiați a ONU), mai mult de un milion de persoane au părăsit țara începând cu 24 februarie, majoritatea mergând către țări învecinate.
Comisia Europeană a propus miercuri activarea Directivei privind protecția temporară, pentru a se asigura că ucrainenii beneficiază de protecție în UE, inclusiv drepturi de ședere temporară și acces la educație și la piața forței de muncă.
Într-o dezbatere separată de miercuri dimineață, la care va participa și prim-ministrul estonian Kaja Kallas, eurodeputații vor analiza rolul UE într-o lume în schimbare și situația securității în Europa în urma agresiunii și invaziei Rusiei asupra Ucrainei.
Președinta Metsola și primministrul Kallas vor susține o conferință de presă după dezbatere.
Aceste schimburi au loc în urma sesiunii plenare extraordinare care a avut loc marți, 1 martie, cu participarea de la distanță a președintelui Volodimir Zelenski și a președintelui Parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk. Parlamentul a adoptat o rezoluție prin care solicită sancțiuni mai severe împotriva Rusiei și noi eforturi pentru a acorda Ucrainei statutul de țară candidată la UE.
Sancțiunile și educația sunt esențiale pentru combaterea ingerințelor străine
PE va afirma că lipsa măsurilor, a sancțiunilor și a conștientizării la nivelul UE permite actorilor străini răuvoitori să intervină în democrația UE, și va propune măsuri de contracarare.
Comisia specială privind ingerințele externe a pregătit o serie de recomandări menite să consolideze capacitățile UE pentru abordarea ingerințelor străine, printre care un regim de sancțiuni pentru combaterea ingerințelor străine și a dezinformării, campanii generale de informare care să sensibilizeze publicul cu privire la pericolele sale și norme mai stricte pentru platformele de comunicare socială care servesc drept vehicule pentru ingerințele străine. Eurodeputații vor dezbate recomandările marți și le vor vota miercuri.
Proiectul de text încurajează sprijinirea mass-mediei și a celor care verifică veridicitatea informațiilor (fact checkers), clarificarea relațiilor dintre anumite partide politice europene și Rusia, și interzicerea finanțării provenite din afara UE pentru partidele naționale. Eurodeputații propun, de asemenea, îngreunarea recrutării în străinătate a foștilor politicieni de rang înalt din Europa, interzicerea programelor de supraveghere (spyware), cum ar fi Pegasus, și o consolidare urgentă a securității cibernetice europene.
O conferință de presă cu raportoarea Sandra Kalniete (PPE, Letonia) și cu președintele comisiei, Raphaël Glucksmann (S&D, Franța), este programată pentru marți, ora locală 14:30 (15:30 ora României), în sala de presă Daphne Caruana Galizia din Strasbourg.
Parlamentul va marca Ziua Internațională a Femeii
Scriitoarea ucraineană Oksana Zabujko se va adresa PE, urmată de dezbateri privind Planul de acțiune al UE pentru egalitatea de gen și integrarea perspectivei de gen.
Pentru a marca Ziua Internațională a Femeii, scriitoarea ucraineană Oksana Zabujko va vorbi cu eurodeputații marți la prânz. Discursul va fi urmat de o rundă de intervenții ale grupurilor politice.
În aceeași zi, eurodeputații vor dezbate un raport referitor la Planul de acțiune al UE pentru egalitatea de gen. Proiectul de text solicită un sprijin sporit și alocarea concretă a finanțării pentru inițiativele axate pe gen în bugetele pentru acțiuni externe ale UE. Textul afirmă că UE ar trebui să fie un exemplu la nivel mondial în ceea ce privește promovarea sănătății sexuale și reproductive și a drepturilor aferente, adăugând că statele membre ar trebui, de asemenea, să asigure accesul universal la aceste drepturi pe plan intern.
Tot marți, eurodeputații vor discuta chestiunea integrării perspectivei de gen în Parlamentul European și în legislația UE. În proiectul lor de raport, aceștia solicită o mai bună cooperare între toate instituțiile UE în ceea ce privește integrarea dimensiunii de gen în diferite politici și măsuri pentru a realiza mai bine egalitatea de gen în instituții. Aceștia subliniază, de asemenea, importanța includerii perspectivei de gen atât în momentul elaborării propunerilor legislative, cât și în evaluarea ulterioară a aplicării legislației.
Ambele texte vor fi supuse la vot miercuri, iar rezultatele vor fi anunțate joi dimineață.
Condiționalitatea privind statul de drept și consecințele hotărârii Curții de Justiție a UE
PE va vota o rezoluție ce evaluează implicațiie recentei decizii a Curții de Justiție a UE ce confirmă aplicarea regulamentului privind condiționalitatea legată de statul de drept.
În rezoluție, eurodeputații își vor reitera apelul față de Comisie, exprimat în cadrul unei dezbateri în plen cu comisarul Hahn din 16 februarie, pentru a acționa fără întârziere și a declanșa mecanismul de condiționalitate, pentru protecția bugetul UE împotriva utilizării abuzive de către guverne care nu respectă valorile UE.
Regulamentul privind condiționalitatea bugetară a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021, dar Comisia nu l-a aplicat până în prezent. La 11 martie 2021, Polonia și Ungaria au contestat regulamentul în fața Curții de Justiție a UE. Curtea s-a pronunțat la 16 februarie 2022, respingând ambele recursuri.
Textul va fi supus la vot miercuri, iar rezultatele vor fi anunțate joi dimineață.