fbpx

Rusia anunță încetarea temporară a focului pentru evacuarea civililor din orașele Mariupol şi Volnovaha

La zece zile de la începerea conflictului armat, orașul-port Mariupol din estul Ucrainei este supus unei blocade de către armata rusă şi unor atacuri nemiloase.

Autoritățile din Mariupol, oraș cu cu o populaţie de aproximativ 450.000 de locuitori, situat pe malul Mării Azov, spun că Rusia bombardează în mod constant și deliberat infrastructura civilă critică din oraș, lăsându-l fără apă, încălzire sau energie electrică. Totodată, inamicii nu lasă ucrainenii să își facă provizii și nu permit evacuarea oamenilor.

„Prioritatea noastră este să stabilim o încetare a focului, astfel încât să putem restabili infrastructura vitală și să stabilim un coridor umanitar pentru a aduce alimente și medicamente în oraș”, a declarat primarul Vadim Boitcenko într-un mesaj postat la ora 22:00 GMT pe contul Telegram al primăriei Mariupol.

Agențiile internaționale de presă anunță că forţele ruse au anunţat astăzi o încetare a focului, de la 10:00, ora Moscovei, pentru a permite deschiderea de „coridoare umanitare” prin care să fie evacuată populaţia civilă din oraşele ucrainene Mariupol şi Volnovaha, din estul Ucrainei.

„Astăzi, 5 martie, se anunţă o încetare a focului începând cu 10:00, ora Moscovei, şi deschiderea de coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Mariupol şi Volovaha”, a anunţat Ministerul Apărării rus, potrivit agenţiilor de presă ruse, citate de EFE, Reuters şi AFP.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a precizat că aceste coridoare umanitare și rutele de evacuare ar fi fost convenite cu partea ucraineană.

 

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Stoltenberg: China trebuie să condamne războiul Rusiei ca fiind „serios” pentru pace

China trebuie să condamne deschis invadarea Ucrainei de către Rusia ca fiind ilegală înainte de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.