fbpx

Cum a schimbat Zelensky răspunsul Occidentului față de Rusia (CNN Politics)

La cinci zile după invazia brutală a Rusiei în Ucraina,  președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și națiunea sa curajoasă au făcut deja mai mult pentru a transforma politica Occidentului față de Rusia decât 30 de ani de summit-uri post-Război Rece, politici resetate și confruntări cu președintele rus Vladimir Putin, notează CNN Politics.

Sfidarea liderului ucrainean a inspirat Statele Unite și Uniunea Europeană să meargă mult mai departe – și mult mai repede – transformând Rusia într-un stat paria. Promițându-i lui Zelensky, în vârstă de 44 de ani, arme și muniții, Occidentul pare din ce în ce mai mult atras într-un posibil război prin procură cu Moscova asupra Ucrainei, deși nu este un membru NATO care beneficiază de acordurile directe de apărare reciprocă ale blocului.

După ce săptămâna trecută au insistat că sancțiunile vor fi clasificate pe o curbă în creștere pe baza comportamentului Rusiei, Washingtonul și aliații săi s-au grăbit acum să -l sancționeze personal pe Putin și au dat afară băncile cheie rusești din rețeaua financiară globală vitală SWIFT.

În cea mai extraordinară schimbare, Germania, sub conducerea noului cancelar Olaf Scholz, s-a angajat să depășească țintele NATO pentru cheltuielile de apărare și și-a depășit reticența de a trimite arme în zonele de război, jurând că va înarma ucrainenii care luptă cu trupele Rusiei. Germania a oprit, de asemenea, conducta Nord Stream 2, aducând în Europa de Vest gazul rusesc vital. Într-un alt moment izbitor, premierul ungar Viktor Orban, un protejat al lui Putin, s-a alăturat colegilor lideri ai Uniunii Europene împotriva rușilor. Un alt autocrat, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a avut legături calde cu Putin, a invocat o convenție din anii 1930, care ar putea complica operațiunile navale ale Rusiei la Marea Neagră.

Iar Marea Britanie, după ce a închis de mult ochii asupra bogăției oligarhilor spălate prin proprietăți de lux din Londra, declară cu întârziere, în cuvintele primului ministru Boris Johnson, „Nu există loc pentru bani murdari în Marea Britanie”. Chiar și fostul președinte Donald Trump , care și-a petrecut săptămâna trecută încântându-se cu „geniul” lui Putin în timpul invaziei, s-a simțit obligat sâmbătă să onoreze curajul lui Zelensky.

Eroismul președintelui ucrainean a atins și oameni din întreaga lume și a declanșat un torent de gesturi mai mici de sprijin. Șefii de Formula 1 și de fotbal din Europa au dezbrăcat Rusia de evenimentele mărețe. Spectacolele de balet rusesc au fost anulate în Marea Britanie. Și unele state din SUA scot de pe rafturi vodca produsă în Rusia.

Întărirea semnificativă a frontului global împotriva Rusiei în weekend a urmat apelurilor din ce în ce mai fervente ale lui Zelensky de ajutor. Liderii europeni au raportat că, într-un apel cu ei săptămâna trecută, el a spus că nu știe cât timp îi mai rămânea el sau țara lui.

Puțini străini se așteptau ca Zelensky, un fost actor comic care, spre frustrarea oficialilor americani, a ignorat sau a minimizat avertismentele SUA cu privire la o invazie iminentă timp de săptămâni, să se transforme într-un lider care să se potrivească cu acest moment din istoria țării sale. Disprețul lui s-a schimbat cu câteva zile înainte de invazie, când a făcut apeluri de ajutor din ce în ce mai sfâșietoare. Reticența sa anterioară poate să-i fi lăsat pe mulți dintre compatrioții săi nepregătiți pentru agonia, care era pe cale să se desfășoare.

Totuși, în cele mai extreme circumstanțe, Zelensky arată în mod ironic însăși valorile – inclusiv o apărare fermă a democrației – care ar califica Ucraina pentru aderarea atât la Uniunea Europeană, cât și la NATO, o cale pe care Putin a încercat să o închidă prin invazia sa.

„Ei sunt unul dintre noi și îi dorim să intre”, a declarat duminică președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru Euronews, referindu-se la Ucraina.

Zelensky nu își creează doar o legendă istorică, în lupta împotriva tiraniei într-un mod care îl plasează alături de renumiți dizidenți ai Războiului Rece, precum liderul Solidarității Poloneze Lech Walesa și Imre Nagy, liderul executat al revoltei maghiare din 1956 împotriva Pactului de la Varșovia. El oferă tipul de conducere inspirațională care a lipsit adesea în timpul unei pandemii în care unii lideri și-au pus obiectivele politice mai presus de binele public și au refuzat să urmeze regulile de sănătate publică pe care le-au impus oamenilor lor. Spre deosebire de fostul președinte afgan Ashraf Ghani , care a fugit din Kabul când talibanii au atacat capitala vara trecută, Zelensky este hotărât să rămână și să lupte și posibil să moară împreună cu oamenii săi.

El a devenit cel mai rar dintre lideri sinonim cu starea de spirit și caracterul poporului său într-un moment crucial al istoriei, în timp ce îi dorește să depună eforturi naționale tot mai mari, cum ar fi primul ministru britanic Winston Churchill în timpul celui de-al Doilea Război Mondial sau George Washington în timpul și după Revoluția Americană.

În ceea ce a devenit deja un comentariu emblematic, Zelensky a respins ofertele americane de ieșire în siguranță, spunând SUA, potrivit ambasadei țării sale în Marea Britanie, „Lupta este aici. Am nevoie de muniție. Nu o plimbare”.

Într-un alt mesaj emoționant de duminică, președintele ucrainean a avertizat restul lumii că, deși el și țara sa se află în linia de foc, el duce o luptă în numele democrației și libertății la nivel mondial.

„Ucrainenii și-au manifestat curajul de a-și apăra patria și de a salva Europa și valorile ei de un atac rusesc”, a spus el.

„Aceasta nu este doar invadarea Ucrainei de către Rusia. Acesta este începutul unui război împotriva Europei, împotriva structurilor europene, împotriva democrației, împotriva drepturilor fundamentale ale omului, împotriva ordinii de drept, a regulilor și a coexistenței pașnice la nivel mondial”.

Comentariile lui Zelensky au venit pe măsură ce criza din Ucraina a luat o întorsătură și mai alarmantă.

Putin, atacând liderii NATO, a pus forțele de descurajare ale Rusiei – inclusiv armele nucleare – în alertă maximă. Este posibil ca mișcarea să fi fost concepută pentru a speria Occidentul, dar a sporit și temerile de escaladare la niveluri cu adevărat alarmante.

Retorica nucleară a lui Putin a venit pe măsură ce părea din ce în ce mai izolat, cu forțele sale blocate pe drumurile spre Kiev și scene cu convoai arse care sugerau puterea rezistenței ucrainene.

Nu a existat niciodată o nevoie mai mare ca lui Putin să i se ofere un fel de ieșire diplomatică din criză. Dar nici liderii occidentali, nici ucrainenii nu au mari speranțe în discuțiile planificate pentru luni între oficialii de la Kiev și Moscova, la granița cu Belarus.

Iar prăbușirea așteptată de luni a monedei rusești, rublei, pe fondul sancțiunilor internaționale ar putea acumula și mai mult presiunea politică asupra lui Putin și ar putea înrăutăți starea sa de spirit volatilă.

 

Invazia rusă a Ucrainei este, mai mult decât orice, rezultatul obsesiei unui om pentru căderea Uniunii Sovietice, forma lumii post-Război Rece și a lipsei de respect percepută pentru pretențiile Rusiei ca o mare putere. Dar dacă Putin a inițiat criza, comportamentul lui Zelensky este cel care a determinat răspunsul restului lumii – folosind adesea hit-uri din rețelele sociale care au făcut ca mașina de propagandă rusă să pară neclintită.

Dar trebuie pusă întrebarea dacă răspunsul vine prea târziu pentru Ucraina.

O coloană rusă lungă de trei mile a fost observată în imaginile din satelit pe drumul spre Kiev, duminică, alimentând teama cu privire la un posibil asalt asupra capitalei care ar pune civilii în linia de tragere directă și ar mări numărul deja mare de morți civili, care ar fi afectat localul. autoritățile au pus duminică la 352. Liderii occidentali spun că va fi nevoie de timp pentru ca sancțiunile să înceapă să provoace durere lui Putin, oligarhilor care îl susțin și poporului rus. Dar Ucrainei poate avea zile, nu săptămâni, rămase ca națiune independentă.

Supraviețuirea președintelui ucrainean capătă mai multă importanță și pentru restul lumii. Lupta dură cu care se confruntă forțele ruse subliniază dificultatea pe care Rusia o va avea în a subjuga o națiune de dimensiunea Franței aflată sub ocupație. O Ucraina împărțită și o insurgență pe scară largă ar fi mult mai eficiente, cu Zelensky ca figurină. Noua sa influență în capitalele globale și capacitatea de a mobiliza căldura politică asupra liderilor străini ar putea fi de neprețuit pentru cauza ucraineană, motiv pentru care o eventuală fugă de la Kiev ar putea fi esențială pentru speranțele de eliberare ale țării sale.

Dar Zelensky și mii de colegii săi ucraineni știu că ar putea trăi din timp împrumutat. Putin pare să fie pus într-un colț, ceea ce îi face cu atât mai urgent să pună capăt rapid și hotărât conflictului. Liderul rus, care l-a înjosit în mod fals pe Zelensky și pe compatrioții săi ca fiind naziști, are un record de răspunsuri de pământ pârjolit care acordă puțină atenție pierderilor civile. Distrugerea totală de către Rusia a capitalei cecene, Groznîi, în efortul său nemilos de a-i zdrobi pe separatiști, ar putea avea câteva semne de prevestire pentru Kiev în zilele următoare.

Iar succesul extraordinar al lui Zelensky de până acum face doar din el o țintă mai valoroasă pentru Rusia. Moscova poate argumenta că, dacă este capturat sau ucis, moralul și rezistența ucrainene s-ar putea prăbuși.

Dovezile din ultimele zile, totuși, fac ca această propunere să fie discutabilă.

 

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.