fbpx

Guvernul a aprobat un nou set de măsuri pentru protejarea populaţiei în criza energetică

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, marți seara, că Guvernul a descis o serie de măsuri suplimentare de sprijin pentru protejarea populaţiei şi economiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, măsuri ce vor fi implementate timp de un an, începând cu data de 1 aprilie.

Pentru electricitate, Guvernul a stabilit introducerea unui tarif social de 0,68 lei kwh (TVA inclus) pentru gospodării cu consum lunar de până la 100 kwh, categorie în care se încadrează peste 4 milioane de gospodării și un alt tarif, de 0,8 lei (TVA inclus), pentru alte patru milioane de consumatori cu consumul lunar de 100-300 kwh.

Pentru clienţii noncasnici – IMM-uri, instituţii publice, spitale, şcoli, grădiniţe, lăcaşuri de cult, primării, universităţi, ONG-uri – s-a stabilit un tarif unic de un leu/kwh, cu TVA inclus.

În total, impactul estimat al măsurilor de sprijin pentru consumatorii casnici şi noncasnici este, pentru electricitate, în valoare de 9,16 miliarde de lei până la sfârşitul acestui an.

„La gaze naturale, clienţii casnici care vor avea un consum anual de până la 1.200 mc vor beneficia de un tarif de 0,31 lei/kw. Impactul estimat, 2,8 miliarde lei până la sfârşitul anului. Pentru consumatorii noncasnici costul gazului natural va fi de 0,37 lei/kw şi aici ne referim la IMM-uri, (…) instituţii publice, spitale, şcoli, grădiniţe, lăcaşuri de cult, primării, universităţi, ONG-uri şi, de asemenea, instituţii similare, excluzând marii consumatori care vor beneficia de scheme separate. Impactul estimat – 2,5 miliarde de lei până la sfârşitul anului. Total impact estimat pentru măsurile de sprijin pentru plata facturilor la gaze naturale este de 5,3 miliarde de lei”, a declarat prim-ministrul.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Dumitru Nancu: „Impact fiscal IMM Invest (cel mai mare parteneriat public-privat) – fiecare leu garantat de FNGCIMM a întors 12 lei”

IMM Invest, cel mai mare parteriat public-privat, programul gestionat de Fondul Național de Garantare pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.