Oamenii de știință europeni au anunțat miercuri noi progrese în eforturile de a transforma fuziunea nucleară o sursă de energie practică, sigură și curată, spunând că un experiment la un sit din Anglia a stabilit un record pentru cantitatea de energie de fuziune produsă, mai mult decât dublând nota precedentă, transmite Reuters.
Cercetătorii au spus că au obținut 59 de megajouli de energie de fuziune susținută – același proces care alimentează stelele, inclusiv soarele – la o instalație din Culham, lângă Oxford.
Ian Chapman, șeful Autorității pentru Energie Atomică din Marea Britanie, l-a descris ca fiind un eveniment marcant care îi apropie pe cercetători de cucerirea uneia dintre cele mai mari provocări ale științei. A depășit marca anterioară de puțin sub 22 de megajouli de energie totală atinsă în 1997, au spus ei.
Oamenii de știință au avertizat că sunt încă necesari ani de muncă, iar nivelul de energie atins până acum este modest. Energia produsă în cel mai recent experiment, de exemplu, a fost suficientă pentru a fierbe aproximativ 60 de ibrice de apă.
„Construim cunoștințele și dezvoltăm noua tehnologie necesară pentru a furniza o sursă durabilă de energie de bază cu emisii scăzute de carbon, care ajută la protejarea planetei pentru generațiile viitoare”, a spus Ian Chapman. „Lumea noastră are nevoie de energie de fuziune”.
Fuziunea nucleară provine din fuziunea a doi atomi la temperaturi foarte ridicate, care apoi eliberează energie.
Oamenii de știință au lucrat de zeci de ani pentru a încerca să dezvolte energia de fuziune ca sursă de energie viabilă. Spre deosebire de arderea combustibililor fosili sau de procesul de fisiune al centralelor nucleare existente, fuziunea oferă perspectiva unei energii abundente fără poluare, deșeuri radioactive sau gaze cu efect de seră.
În experiment, reacțiile de fuziune de la proiectul comun european JET au obținut 59 de megajouli de energie într-o perioadă de cinci secunde. Exprimată ca unitate de putere, aceasta înseamnă puțin peste 11 megawați, în medie pe cinci secunde. Recordul anterior de 22 de megajouli a fost echivalentul a 4,4 megawați în medie pe cinci secunde.
Tony Donne, manager de program al grupului EUROfusion responsabil de cercetare, a declarat că rezultatul arată că oamenii de știință sunt pe calea cea bună.
„Dacă putem menține fuziunea timp de cinci secunde, o putem face timp de cinci minute și apoi cinci ore, pe măsură ce ne extindem operațiunile în mașinile viitoare”, a spus Donne.
Sibylle Gunter, directorul științific al Institutului Max Planck pentru Fizica Plasmei, a declarat că rezultatul va ajuta la informarea experimentului ITER la scară mai mare din sudul Franței, atunci când proiectul va fi online. În prezent este în construcție. ITER este un proiect de cercetare a fuziunii susținut de China, Uniunea Europeană, India, Japonia, Coreea de Sud, Rusia și Statele Unite.