Primul studiu de „provocare umană” din lume în care voluntarii au fost expuși în mod deliberat la COVID-19 pentru a ajuta la avansarea cercetărilor asupra bolii s-a dovedit a fi sigur la adulții tineri sănătoși, au declarat miercuri liderii studiului, transmite Reuters.
Datele susțin siguranța acestei practici și ar putea pune bazele unor studii viitoare de testare a noilor vaccinuri și medicamente împotriva COVID-19.
Open Orphan (ORPH.L) conduce proiectul, lansat în februarie anul trecut, împreună cu Imperial College London, grupul de lucru pentru vaccinuri al guvernului britanic și compania clinică hVIVO.
Oamenii de știință au folosit de zeci de ani testele de provocare pe oameni pentru a afla mai multe despre boli precum malarie, gripă, tifoidă și holera și pentru a dezvolta tratamente și vaccinuri împotriva acestora.
În aprilie anul trecut, oamenii de știință de la Universitatea Oxford au lansat un alt studiu de provocare umană, care a încercat să reinfecteze persoanele care au avut anterior COVID-19, în efortul de a aprofunda înțelegerea despre imunitate, mai degrabă decât să infecteze oamenii pentru prima dată.
Studiul Imperial a expus 36 de voluntari sănătoși, bărbați și femei, cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani, la tulpina originală a virusului SARS-CoV-2 și i-a monitorizat îndeaproape într-un cadru de carantină controlat. Aceștia vor fi urmăriți timp de 12 luni după externarea din unitatea de carantină.
Nu au avut loc evenimente adverse grave, iar modelul de studiu al provocării umane s-a dovedit a fi sigur și bine tolerat la adulții tineri sănătoși, a spus compania.
„Se crede că oamenii din această grupă de vârstă sunt factorii majori ai pandemiei, iar aceste studii, care sunt reprezentative pentru infecția ușoară, permit investigarea detaliată a factorilor responsabili pentru infecția și răspândirea pandemiei”, a spus Chris Chiu, investigator șef al studiului și profesor de boli infecţioase la Imperial.
Odată cu modelul stabilit, Open Orphan a spus că ar trebui să poată contracta sau să efectueze studii privind provocările umane COVID-19 în 2022, sub rezerva eticii individuale și aprobărilor de reglementare.
Rezultatele studiului Imperial, publicate pe un server de pre-print și încă pentru a fi revizuite de colegi, oferă, de asemenea, câteva perspective clinice.
Cercetătorii au descoperit că simptomele încep să se dezvolte în medie la aproximativ două zile după contactul cu virusul, a spus Imperial.
Infecția apare mai întâi în gât; virusul infecțios atinge vârful la aproximativ cinci zile de la infecție și, în acest stadiu, este semnificativ mai abundent în nas decât în gât.
Ei au descoperit, de asemenea, că testele de flux lateral sunt un indicator sigur al existenței unui virus infecțios și, prin urmare, este probabil ca persoana să poată transmite virusul.
Optsprezece dintre voluntari s-au infectat, dintre care 16 au dezvoltat simptome asemănătoare răcelii ușoare până la moderate, inclusiv nas înfundat sau curge, strănut și durere în gât, a spus Imperial.
Unii au avut dureri de cap, dureri musculare/articulare, oboseală și febră. Niciunul nu a dezvoltat simptome grave. Doi participanți au fost excluși din analiza finală după ce au dezvoltat anticorpi între screening-ul inițial și inoculare.
Treisprezece voluntari infectați au raportat că și-au pierdut temporar simțul mirosului, dar acest lucru a revenit la normal în decurs de 90 de zile la toți participanții, cu excepția celor trei – restul continuă să prezinte îmbunătățiri după trei luni.
Nu s-au observat modificări în plămânii lor sau evenimente adverse grave la niciun participant.