fbpx

Roberta Metsola aleasă în funcția de președinte al Parlamentului European

Parlamentarul maltez Roberta Metsola (PPE) a fost aleasă, astăzi, în funcţia de preşedinte al Parlamentului European. Roberta Metsola a primit 458 de voturi din cele 616 posibile, chiar din primul tur, în timp ce contracandidații ei, Alice Kuhnke şi Sira Rego au primit 101, respectiv 57 de voturi.

Roberta Metsona i-a succedat socialistului italian David Sassoli (SD), după ce acesta a murit luna aceasta, la vârsta de 65 de ani și este prima femeia care ocupă funcția de președinte al Parlamentului European în ultimii 20 de ani.

„Felicitări Roberta Metsola și într-adevăr La mulți ani”, a spus Pedro Silva Pereira după ce a anunțat rezultatul, care a dus la ovație în picioare în sala de la Strasbourg.

Metsola, care a împlinit marți 43 de ani, a declarat într-un mesaj de campanie pe Twitter că a venit timpul ca adunarea să fie condusă de o femeie și că ar trebui să se conecteze cu cetățenii UE dincolo de „bulele” de la Bruxelles și Strasbourg unde se întâlnește, notează Reuters.

Deținătoare a unui doctorat în drept și mamă a patru băieți, Roberta Metsola, a fost aleasă europarlamentar în 2013 și vicepreședinte al Parlamentului European în 2020.

Sassoli trebuia să demisioneze săptămâna aceasta, ca parte a unui acord de împărțire a puterii, în baza căruia grupul socialist al Parlamentului ar urma să facă loc la jumătatea mandatului de cinci ani al adunării pentru un candidat din gruparea PPE.

Parlamentul European, care adoptă și modifică propuneri legislative și decide asupra bugetului UE, a avut doar două președinte femei, Simone Veil și Nicole Fontaine, ambele franceze, de când a devenit o adunare aleasă direct în 1979.

Deputată în Parlamentul European din 2013, Metsola a militat ca studentă pentru ca Malta să devină membră a UE. Un arhipelag mediteranean cu o populație de puțin peste 500.000 de locuitori, Malta a devenit cel mai mic stat membru al UE când a aderat la bloc în 2004.

Despre Ioana Popa

Verificați și

Suedia somată să ceară scuze comunității minoritare Tornedalian pentru abuzurile istorice

Statul suedez și Biserica Suediei ar trebui să își ceară scuze pentru nedreptățile istorice comise …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.