fbpx
foto: Energy Post

Franța: Grupul EDF critică Guvernul după ce Executivul i-ar fi cerut să vândă energie sub prețul pieței companiilor rivale

CEO-ul Grupului EDF a încălcat luni convenția conform căreia șefii companiilor de stat franceze nu critică guvernul, pentru a-și exprima „șocul real” și indignarea după ce Grupului i s-ar fi spus să vândă mai multă energie companiilor rivale, la prețuri mai mici decât cele practicate pe piață, notează Reuters.

Într-o notă adresată managerilor văzută de Reuters, Jean-Bernard Levy a spus că a încercat să-i convingă pe miniştri să adopte un alt curs şi că acum analizează măsurile pentru a apăra interesele EDF.   Acţiunile companiei au scăzut vineri cu până la 25%, după ce guvernul preşedintelui Emmanuel Macron, care se va confrunta cu o luptă pentru realegerea sa în trei luni şi doreşte să scape de furia publicului faţă de creşterea facturilor la energie, a ordonat EDF să vândă mai multă energie nucleară ieftină firmelor rivale.   ”Acesta nu este ceea ce am propus guvernului”, a spus Levy în nota internă. În schimb, a spus el, compania a recomandat acordarea unui ajutor direcţionat pentru întreprinderile mici şi pentru cei mai vulnerabili utilizatori industriali.

”După ce a luptat din greu împotriva ei, această decizie vine ca un adevărat şoc. Bineînţeles, trebuie să ne ocupăm de asta. Va cântări foarte mult asupra rezultatelor noastre”, a spus el despre măsura guvernului.   Referindu-se la măsurile guvernamentale, combinate cu probleme tehnice la mai multe centrale nucleare care le-au forţat să se deconecteze, Levy a scris: ”Această ştire zguduie compania. Mulţi dintre voi mi-aţi împărtăşit sprijinul şi chiar indignarea voastră şi vă înţeleg emoţiile. Să ştiţi că eu şi comitetul executiv rămânem foarte combativi. Împreună cu comitetul executiv, vom studia măsurile adecvate pentru consolidarea bilanţului grupului, precum şi toate măsurile care îi protejează interesele. În joc este capacitatea noastră de a ne proteja dezvoltarea strategică. Ne propunem să facem publice aceste măsuri într-un lună”, a spus  şeful EDF Statul francez deține 84% din acțiunile EDF.

Grupul a estimat săptămâna trecută că decizia guvernului va reduce cu aproximativ 8 miliarde de euro (9,13 miliarde de dolari) veniturile de bază din 2022, înainte de dobândă, impozite, depreciere și amortizare.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

Suedia somată să ceară scuze comunității minoritare Tornedalian pentru abuzurile istorice

Statul suedez și Biserica Suediei ar trebui să își ceară scuze pentru nedreptățile istorice comise …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.