fbpx

Avertisment: Preţul petrolului ar putea atinge 100 de dolari pe baril

Preţurile petrolului, care au crescut cu 50% în 2021, vor urca şi mai mult în acest an, prevăd analiştii, spunând că lipsa capacităţii de producţie şi investiţiile limitate în sector ar putea ridica preţul ţiţeiului la peste 100 de dolari pe baril, transmite Reuters, citat de news.ro.

Deşi varianta de coronavirus Omicron a împins numărul cazurilor de Covid-19 cu mult peste vârfurile atinse anul trecut, analiştii spun că preţurile petrolului vor fi susţinute de reticenţa multor guverne de a restabili restricţiile stricte care au lovit economia globală atunci când pandemia s-a declanşat în 2020.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au fost tranzacţionate miercuri la peste 84 de dolari, atingând maximele ultimelor două luni.

”Presupunând că economia Chinei nu va înregistra o încetinire bruscă, că Omicron va dispărea şi, cu o  capacitate limitată a OPEC+ de a creşte producţia, nu văd niciun motiv pentru care ţiţeiul Brent nu se va putea îndrepta către 100 de dolari în T1, probabil mai devreme”, a spus Jeffrey Halley, analist senior la OANDA.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, relaxează treptat reducerile de producţie implementate atunci când cererea s-a prăbuşit în 2020. Cu toate acestea, mulţi producători mai mici nu pot creşte oferta, iar alţii s-au ferit să pompeze prea mult petrol, pentru eventualitatea reînnoirii restricţiilor legate de Covid-19.

„Nu vrem să vedem 100 de dolari pe baril. Lumea nu este pregătită pentru asta”, a declarat ministrul petrolului din Oman, Mohammed Al Rumhi, citat marţi de Bloomberg.

Morgan Stanley anticipează că preţul ţiţeiului Brent va atinge 90 de dolari pe baril în trimestrul al treilea al acestui an.

Având în vedere perspectiva epuizării stocurilor de ţiţei şi a capacităţii de rezervă reduse până în a doua jumătate a anului 2022 şi investiţiile limitate în sectorul petrolului şi gazelor, piaţa va avea o marjă de siguranţă redusă, a spus banca.

Între timp, Standard Chartered şi-a majorat prognoza referitoare la preţul petrolului Brent pentru 2022 cu 8 dolari, la 75 dolari pe baril, şi prognoza pentru cotaţia petrolului Brent în 2023 cu 17 dolari, până la 77 dolari.

Analiştii J.P. Morgan estimează, de asemenea, că preţul petrolului va creşte până la 90 de dolari până la sfârşitul anului.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.