fbpx

Monedă de 2 Euro pusă în circulație de Franța

În Franța a început să circule o nouă monedă de 2 Euro pentru a marca începerea președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, dar și cea de-a 20-a aniversare a monedei euro, conform unui comunicat oficial. 

Noul design al monedei prezintă ramuri de stejar și măslin care sunt menite să personifice puterea, înțelepciunea și natura. O formă de hexagon – simbolul național al Franței – oferă fundalul, în timp ce cele 12 stele ale drapelului UE decorează marginea monedei. 

În cadrul conferinței de presă a președintelui francer Emmanuel Macron despre președinția Consiliului Uniunii Europene, desfășurată la Palatul Elysée, pe 9 decembrie 2021, ministrul de stat pentru afaceri europene Clément Beaune a subliniat caracterul european al noii monede de 2 euro, care sărbătorește cea de-a 20-a aniversare a moneda unică, remarcând că „2022 marchează această piatră de hotar, iar cetățenii francezi și alți europeni apreciază euro mai mult ca niciodată. Europenii susțin moneda unică, iar încrederea lor în ea înseamnă stabilitate, protecție și atractivitate economică, iar aceste puncte forte ne-au ajutat să facem față crizei COVID 19”. Beaune a subliniat, de asemenea, că moneda servește mai mult decât un scop comemorativ, deoarece este „un simbol tangibil al Europei pe care toată lumea îl are în buzunar”.

Treizeci de milioane de monede noi de 2 euro, proiectate de gravorul șef al Monetăriei din Paris, Joaquin Jimenez, și bătute în orașul Pessac din sud-vestul Franței, au fost puse în circulație începând cu 1 ianuarie 2022.

Despre Ioana Popa

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.