Pe măsură ce anul se apropie de final, experții fac deja predicții cu privire la ceea ce va urma, bazându-se pe trendurile definitorii ale perioade ce tocmai se încheie. Totuși, spre deosebire de anii de dinainte, analiștii sunt foarte conștienți că pandemia a invalidat multe prognoze și dus la apariția unor idiosincrazii serioase în piață.
Pentru început, Goldman Sachs notează că piața de acțiuni s-a redus considerabil în ceea ce privește profitabilitatea, doar cinci titluri fiind responsabile de 51% din profitul indicelui S&P 500, și asta de la sfârșitul lunii aprilie.
În fapt, Microsoft (NASDAQ:MSFT), Alphabet (NASDAQ:GOOG) (NASDAQ:GOOGL), Apple (NASDAQ:AAPL), Nvidia (NASDAQ:NVDA) și Tesla (NASDAQ:TSLA) sunt responsabile creșterea indicelui S&P 500.
Potrivit lui David Kostin, un strateg bursier, „acțiunile au arătat că aduc profituri sub medie.” Cu toate acestea, Goldman Sachs afirmă că este puțin probabil să asistăm pe termen scurt la o recesiune, veniturile și profiturile fiind în creștere.
Având în vedere aceste considerații, Bloomberg Economics a adus în discuție mai mulți factori care ar putea amenința creșterea economică și a stăvili optimismul investitorilor.
#1. Omicron și mai multe carantine.
Săptămâna trecută, Organizația Mondială a Sănătății a afirmat că varianta Omicron a coronavirusului este foarte contagioasă. Drept urmare, țările din ce în ce mai numeroase care își închid granițele aruncă o umbră asupra unei redresări economice, așteptată la capătul a doi ani de pandemie.
Piețele însă par mai speriate de comentariile președintelui Moderna Stéphane Bancel care a avertizat că vaccinurile existente vor fi mult mai puțin eficiente în a combate Omicron, spre deosebire de celelalte tulpini ale coronavirusului, adăugând că va dura luni de zile până când companiile farmaceutice vor putea produce un vaccin specific pentru Omicron.
„Nu vom putea avea aceeași eficiență pe care am avut-o la tulpina Delta. Cred că va fi o scădere a protecției. Nu știu cât pentru că trebuie să așteptăm datele. Dar toți oamenii de știință cu care am vorbit spun că nu arată bine”, a declarat Bancel pentru Financial Times.
Conform lui Bancel, oamenii de știință sunt îngrijorați deoarece 32 dintre cele 50 de mutații din varianta Omicron sunt la proteina spike, pe care o țintesc actualele vaccinuri pentru a îmbunătăți răspunsul imun în fața Covid. Majoritatea experților nu se așteptau ca o variantă atât de modificată să apară în mai puțin de un an sau doi.
Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord cu Bancel.
Comentariile președintelui Moderna au fost făcute într-un moment în care mulți experți în sănătate publică și politicieni încercau să se arate mai încrezători în capacitatea vaccinurilor actuale de a proteja contra Omicron.
Luni, Scott Gottlieb, director la Pfizer și fost membru în Organismul de Reglementare a Alimentelor și Medicamentelor (FDA) din America a afirmat pentru CNBC: „Există un grad considerabil de încredere în cercurile specialiștilor că, având cel puțin trei doze, … pacientul va arăta un grad destul de bun de protecție contra acestei variante.”
Moderna și Pfizer au devenit principalii furnizori de vaccinuri în lumea dezvoltată.
Mai încurajator este însă faptul că până acum, și trebuie avut în vedere că ne aflăm abia la puțină distanță de la descoperirea Omicron, majoritatea cazurilor au fost lipsite de gravitate. În fapt, OMS a subliniat acest lucru și le-a cerut țărilor să aplice o „abordare bazată pe dovezi și cântărirea riscurilor” când vine vorba de măsurile pentru călători și să nu aplice interdicții în orb.
În acest moment este prea devreme pentru a da un verdict în ceea ce privește varianta Omicron a Covid. O variantă mai contagioasă și mai letală cu siguranță ar afecta economia; chiar și o reîntoarcere de trei luni la restricțiile mai dure din 2021 ar încetini considerabil creșterea economică.
Într-un astfel de scenariu, cererea ar fi mai slabă dar problemele de aprovizionare ar persista în continuare, tot mai mulți oameni urmând să fie trimiși în șomaj, iar logistica suferind mai departe. Deja luna aceasta, orașul chinez Ningbo – unul dintre cele mai aglomerate porturi din lume – a intrat în carantină.
#2. Amenințarea inflației
La începutul acestui an, consensul în piață era că SUA vor termina anul acesta cu o inflație de 2%. În loc de asta, inflația se apropie acum de 7%.
În 2022, din nou, consensul se îndreaptă spre o inflație în parametrii țintiți de banca centrală. Cu toate acestea nu putea exclude o nouă ratare a țintei.
Omicron este doar unul dintre factorii care amenință acest obiectiv; creșterea prețurilor la bunurile de producție, problemele de aprovizionare, înrăutățirea relațiilor dintre Rusia și Ucraina, problemele climatice ar putea duce la ratarea țintei de inflație.
Impactul combinat al acestor amenințări ar putea declanșa un șoc stagflaționist în piețe.
#3. Economia chineză stagnează
După mai multe încercări, economia chineză a intrat în sfârșit pe un platou în al treilea trimestru din cauza prăbușirii Evergrande, a carantinelor repetate și a penuriei energetice. Economia chineză nu a reușit decât un 0,8% în al treilea trimestru, un ritm departe de acel 6% cu care obișnuise lumea.
Ceea ce este îngrijorător e că deși problemele energetice vor mai dispărea anul viitor, pentru celelalte două nu se întrevede o rezolvare în viitor. Beijingul a adoptat o politică de toleranță zero pentru Covid, ceea ce înseamnă că orice nou focar va conduce la carantină. Bloomberg estimează o creștere de 5,7% pentru China în 2022. O încetinire de 3% ar fi suficientă pentru a transmite unde de șoc în tot globul, lăsându-i pe exportatorii de bunuri de larg consum fără cumpărători și deturnând țintele de inflație.
Articol de Michael Kern pentru Oilprice.com