Consiliul și Parlamentul European au declarat că 2022 va fi Anul European al Tineretului, ambele instituții convenind provizoriu asupra unei decizii de a da curs acestei propuneri.
Tinerii au îndurat multe greutăți în timpul pandemiei. Un An European al Tineretului le-ar onora eforturile de a depăși eșecurile pe care le-au experimentat și pe care le-a provocat criza COVID-19, se arată în comunicatul de pe site-ul Consiliului UE.
“Perioada de pandemie a fost deosebit de grea pentru tineri. S-au confruntat cu închiderea școlilor, nu au putut, în multe cazuri, să-și desfășoare hobby-urile și au întâmpinat dificultăți în a-și vedea prietenii. Ei merită un an european care să-i pună în lumina reflectoarelor. Și merită să fie ascultați atunci când factorii de decizie din UE își pun sarcina de a modela politicile UE”, a declarat Simona Kustec, ministrul sloven al Educației, Științei și Sportului
Anul European va include conferințe, evenimente, precum și campanii de informare și promovare. Un coordonator național va coordona activitățile la nivel național.
Consiliul s-a asigurat că proiectul de propunere a fost adaptat astfel încât Anul european să ajute, de asemenea, la integrarea politicii de tineret, și anume să se asigure că toate politicile UE – fie că este vorba de mediu, educație sau cultură – iau în considerare problemele tineretului. De asemenea, Consiliul a reușit să obțină angajamentul Comisiei de a implica tinerii în punerea în aplicare a Anului european, împreună cu coordonatorii naționali.
La 15 septembrie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Comisia Europeană va propune desemnarea anului 2022 drept An european al tineretului. Ulterior, Comisia a înaintat Consiliului și Parlamentului European o propunere de decizie în acest sens. Acordul provizoriu de astăzi între Consiliu și Parlamentul European cu privire la această propunere trebuie încă aprobat de ambele instituții înainte de a putea fi adoptat în mod oficial.