fbpx

Pact global privind pandemiile

Cele 196 de state membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se pregătesc să negocieze un pact global privind pandemiile sau un acord similar, informează Agerpres, care citează dpa international.

Potrivit unor surse diplomatice de la Geneva, există un consens larg în această privinţă în rândul statelor membre, înaintea unei sesiuni speciale a OMS prevăzută să înceapă luni.

Această sesiune este doar a doua reuniune extraordinară a OMS în cei peste 70 de ani de istorie a organizaţiei.

Obiectivul unui tratat privind pandemiile ar fi de a împiedica o nouă răspândire a unui virus pe plan global însoţită de împingerea lumii în criză, aşa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei de COVID-19.

Conform planurilor actuale, la reuniunea ministerială de săptămâna viitoare este de aşteptat doar să se convină asupra unui mandat de negociere. Ulterior, un grup de lucru va stabili principalele aspecte care trebuie avute în vedere, urmând să prezinte, posibil, un prim proiect de document până în vara lui 2022.

Conform departamentului juridic al OMS, un tratat ar putea fi negociat în interval de câteva luni.

Nu se ştie deocamdată ce anume va reglementa acest pact, care vor fi prevederile, dacă va conţine sancţiuni şi în ce măsură va fi obligatoriu.

Uniunea Europeană susţine aceste planuri, precum şi directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus; în China şi SUA, în schimb, există rezerve în ce priveşte eventuale cerinţe ce ar putea restrânge suveranitatea naţională.

Surse diplomatice au menţionat că este de aşteptat ca nu toate statele să se alăture de la bun început unui astfel de tratat.

Despre Ioana Popa

Verificați și

Gabriel Andronache, ANRE: Stocarea energiei, soluție pentru menținerea stabilității energetice

România nu trebuie să ajungă în situația Poloniei și să aibă probleme cu stabilitatea sistemului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.