fbpx

NASA lansează o sondă care să protejeze Terra de asteroizi

Agenția spațială americană NASA a lansat miercuri dimineața un satelit care va fi îndreptat direct către un asteroid pentru a-și modifica cursul, în prima misiune de acest gen, notează dpa international.

Sonda de apărare planetară, alimentată de o rachetă Falcon 9 realizată de SpaceX a lui Elon Musk, a decolat la ora 22:21, ora Pacificului (06:21 GMT) de la baza forțelor spațiale Vandenberg din California.

„Asteroid Dimorphos: venim după tine!” a postat pe Twitter agenția spațială americană.

Satelitul – despre care NASA spune că are dimensiunea unui automat – urmează să se izbească de asteroidul Dimorphos în octombrie anul viitor, în ceea ce a fost numit Testul de redirecționare a asteroizilor dublu (DART).

Dimorphos, al diametru măsoară aproximativ 160 de metri, nu reprezintă un pericol pentru Pământ, conform calculelor NASA – iar misiunea este concepută pentru a se asigura că, și după impact, nu ar exista niciun risc pentru planetă.

Misiunea Agenției Spațiale Europene Hera este programată să se lanseze în 2024 pentru a studia impactul mai detaliat.

NASA speră că misiunea, care costă aproximativ 330 de milioane de dolari, va oferi informații despre cum să protejăm Pământul de orice asteroizi care se apropie.

Oamenii de știință nu cunosc niciun asteroid care amenință în prezent Pământul, dar au identificat aproximativ 27.000 de asteroizi în apropierea planetei noastre, aproximativ 10.000 dintre ei măsurând mai mult de 140 de metri în diametru, mai arată dpa international.

Despre Ioana Popa

Verificați și

Gabriel Andronache, ANRE: Stocarea energiei, soluție pentru menținerea stabilității energetice

România nu trebuie să ajungă în situația Poloniei și să aibă probleme cu stabilitatea sistemului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.