fbpx

Cresc prețurile gazelor, în Europa

Contractele futures pe gaze naturale europene au crescut marți, după ce SUA au impus cele mai recente sancțiuni care vizează conducta rusă Nord Stream 2, o mișcare despre care Kremlinul spune că este „ilegală”, notează Bloomberg.

Contractele futures pe gaze europene de referință au crescut cu până la 8,7%, până la 91,34 euro pe megawat-oră, iar echivalentul din Marea Britanie a crescut cu până la 7%, până la 226 pence pe term.

Deși orice acțiune împotriva legăturii de gaze rusești poate stârni îngrijorările privind aprovizionarea, probabil că sancțiunile vin prea târziu, deoarece construcția conductei s-a terminat în septembrie, prima dintre cele două linii sunt deja pline cu gaz și SUA au aplicat penalități pentru proiect, care a progresat indiferent, mai spune Bloomberg.

În august, SUA au sancționat două entități rusești pentru implicarea lor în conducta Nord Stream 2 și o navă care a fost implicată în construcția legăturii. Mișcarea a avut un impact limitat asupra prețurilor la gaze din Europa la acea vreme, iar analiștii spun că aceste noi penalități probabil nu vor împinge futures mai sus pe termen lung nici pe termen lung.

„Nu cred că aceste noi sancțiuni vor avea un impact asupra prețurilor gazelor, deoarece nu pot schimba faptul că conducta a fost deja construită”, a declarat Katja Yafimava, cercetător senior la Institutul de Studii Energetice din Oxford.

Administrația Biden este obligată să trimită un raport de sancțiuni Congresului o dată la trei luni și a fost așteptată acțiunea împotriva unei nave despre care se crede că este rusească, a spus ea. Decizia SUA de a nu penaliza o altă navă, care este afiliată guvernului german, arată că Casa Albă nu vrea să antagonizeze administrația cancelarului Angela Merkel.

Chiar și așa, începerea operațiunilor comerciale a suferit un regres săptămâna trecută, după ce autoritatea germană de reglementare a energiei a suspendat procesul de certificare pentru operatorul de conducte din Elveția, mișcare care a împins prețurile europene cu 15% mai mari.

Marea Britanie a observat că livrările de gaze au intrat în rețeaua sa săptămâna aceasta, atenuând preocupările privind furnizarea pe termen scurt. Permisele de carbon în cadrul sistemului de comercializare a emisiilor al Uniunii Europene au scăzut în scădere față de nivelul record de luni , reducând ușor presiunea asupra combustibililor cu ardere mai curată, cum ar fi gazul.

 

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.