fbpx

Portugalia a închis ultima fabrică de cărbune

Portugalia și-a închis în weekend ultima fabrică de cărbune, punând capăt utilizării materialelor poluante pentru generarea de energie electrică și devenind a patra țară din Uniunea Europeană care face acest lucru, notează Reuters.

Grupul de mediu Zero a declarat într-o declarație că uzina Pego din centrul Portugaliei a fost al doilea cel mai mare emițător de dioxid de carbon al țării, adăugând că „renunțarea la cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră a fost o zi importantă pentru Portugalia”.

Mișcarea vine cu nouă ani înainte de termenul vizat de Portugalia pentru utilizarea combustibilului fosil, mai exact 2030.

Belgia, Austria și Suedia sunt celelalte trei țări europene care au încetat deja să mai folosească cărbunele pentru generarea de energie.

Deși 60%-70% din energie electrică provine din surse regenerabile, Portugalia se bazează în continuare pe combustibilii fosili importați pentru a satisface nevoile generale de energie.

Există temeri că uzina Pego, condusă de grupul privat Tejo Energia, ar putea fi acum convertită pentru a arde peleți de lemn.

„Provocarea acum este să ne asigurăm că utilitățile nu fac greșeala de a înlocui cărbunele cu gaz fosil sau cu biomasă nesustenabilă”, a declarat Kathrin Gutmann, director de campanie la Europe Beyond Coal.

„Renunțarea la cărbune doar pentru a trece la următorul cel mai prost combustibil nu este clar un răspuns”, a spus președintele Zero, Francisco Ferreira. „În schimb, accentul ar trebui să se pună pe creșterea rapidă a capacității noastre de energie regenerabilă în domeniul eolian și solar”.

Un proiect de document văzut de Reuters în iunie a arătat că UE ia în considerare înăsprirea regulilor cu privire la posibilitatea ca energia care arde pe lemne să fie clasificată drept regenerabilă.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

Suedia somată să ceară scuze comunității minoritare Tornedalian pentru abuzurile istorice

Statul suedez și Biserica Suediei ar trebui să își ceară scuze pentru nedreptățile istorice comise …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.