UE a anunțat miercuri că va trimite hrană, pături și alte ajutoare în valoare de 700.000 de euro migranților de la granița cu Belarus, transmite Reuters, după criticile că a făcut prea puțin pentru a ajuta mii de oameni blocați în pădurile înghețate.
Șefa Executivului UE, Ursula von der Leyen, a anunțat ajutorul, spunând în același timp că îi revine lui Lukașenko sarcina să stopeze o criză pe care Europa crede că a creat-o în mod deliberat.
„Suntem pregătiți să facem mai mult. Dar regimul din Belarus trebuie să înceteze să ademenească oamenii și să le pună viața în pericol”, a spus șefa Executivului European.
Într-un semn de urgență europeană de a rezolva ceea ce numește o criză artificială a frontierei creată de Minsk, cancelarul Germaniei Angela Merkel a vorbit miercuri la telefon pentru a doua oară, în trei zile, cu președintele Belarusului, Alexander Lukașenko.
La o zi după ce polițiștii de frontieră polonezi au folosit tunuri cu apă împotriva migranților care aruncau cu pietre, situația de la frontieră părea să fi devenit mai calmă. Polițiștii de frontieră polonezi și bieloruși au spus că aproximativ 2.000 de migranți se aflau chiar lângă gardul de frontier, noteză agenția de presă.
UE acuză Minsk că a transportat cu avionul mii de migranți din Orientul Mijlociu pentru a-i împinge să treacă ilegal în blocul comunitar și a face presiuni asupra Europei, ca represalii pentru sancțiunile impuse de UE Belarusului din cauza încălcărilor drepturilor omului.
Belarus neagă că ar fi provocat criza, dar afirmă că nu poate ajuta să-i pună capăt decât dacă Europa ridică sancțiunile pe care le-a impus de când Lukașenko a reprimat oponenții după alegerile de anul trecut.
Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat miercuri la radioul public polonez că situația tensionată de la graniță ar putea dura luni de zile: „Trebuie să fim pregătiți ca această situație de la granița cu Belarus să nu se rezolve rapid”, a spus el, citat de Reuters.
Câteva mii de oameni sunt blocați în pădurea de la graniță și suferă de frig și epuizare, fiindu-le interzis să intre fie în Polonia, fie să se întoarcă în Belarus.
Cel puțin opt oameni au murit la granița cu Polonia de când a început criza în această vară. Lituania și Letonia învecinate au înregistrat, de asemenea, o creștere bruscă a încercărilor de traversări ilegale din Belarus.
UE a cerut Rusiei să-l determine pe Lukașenko să pună capăt crizei. Moscova neagă orice rol direct, dar s-a oferit să medieze, demonstrând totodată sprijinul pentru Lukașenko prin organizarea de exerciții militare împreună cu Belarus, lângă graniță.
Convorbirile telefonice ale lui Merkel cu Lukașenko sunt un semn neobișnuit de contact direct cu un lider pe care Europa l-a evitat ca fiind ilegitim de la alegerile de anul trecut, arată Reuters. În declarațiile care au urmat apelurilor, purtătorul de cuvânt al lui Merkel, Steffen Seibert, s-a referit la președintele Republicii Belaus drept domnul Lukașenko, fără a sublinia titlul său de președinte.
Merkel „a subliniat necesitatea, cu sprijinul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, al Organizației Internaționale pentru Migrație și al cooperării cu Comisia Europeană, de a oferi ajutor umanitar și facilități de repatriere persoanelor afectate”, a spus Siebert despre apelul de miercuri.
UE i-a trecut pe lista neagră pe Lukașenko și zeci de oficiali din Belarus și a introdus sancțiuni economice asupra comerțului de la represiunea care a urmat alegerilor de anul trecut. Acum extinde sancțiunile pentru agenții de turism și companiile aeriene implicate în ceea ce numește „trafic de persoane” din spatele crizei de la frontieră.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) ar putea, de asemenea, să oprească investițiile în Belarus, a declarat o sursă pentru Reuters. Banca are în prezent 914 milioane de euro (1,03 miliarde de dolari) în proiecte acolo.
Până acum, blocul a sprijinit în mare măsură guvernul naționalist al Poloniei în adoptarea unei linii dure la graniță, temându-se că permiterea migranților să treacă ar încuraja mai mulți să încerce.
Poliția din Germania – o destinație de top pentru imigranți odată ce ajung în UE – spune că a înregistrat anul acesta 9.549 de intrări ilegale din Belarus prin Polonia. În cifre care arată cât de brusc a apărut problema, ei au raportat doar 26 de astfel de cazuri între ianuarie și iulie, crescând la 474 de sosiri în august și 5.285 în octombrie.
Prevenirea imigrației necontrolate a fost o problemă politică centrală pentru bloc încă din 2015, când mai mult de un milion de oameni au sosit din Orientul Mijlociu și Africa, declanșând certuri între țările membre cu privire la modul de a împărți responsabilitatea pentru îngrijirea lor.